העיר הפורחת והירוקה כפר סבא המוּכּרת לכם היום החלה להיבָּנות לפני יותר מ-100 שנה, ב- 1903; אבל ההיסטוריה של כפר סבא התחילה לפני שנים רבות מאוד.
כפר סבא הקדומה הייתה מיושבת לפני יותר מ- 2,000 שנה, בזמן שלטון הרומאים בארץ ישראל. כנראה שמשפחה יהודית בשם "סבא" נתנה ליישוב את שמו. בספר שחיבר באותה תקופה ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו נזכרו הביצורים והתעלות שהיו באזור, "החֵל בכפר סבא ... עד ימה של יפו." מכאן אפשר ללמוד שכפר סבא הייתה מקום חשוב כבר בימי קדם. בספר אחר סיפר יוסף בן מתתיהו על "מישור כפר סבא", ותיאר אותו במילים "העמק היפה במלכותו [של המלך הורדוס] המלא נחלי מים ועצי חמד."
לאורך מאות השנים שעברו מאז היו תקופות שבהן עמים שונים חיו ביישוב ובסביבתו. יש עדויות שיישוב ערבי היה באזור כבר לפני כ- 1,000 שנה. הכפר הזה שימר את השם העברי כפר סבא. הכפר הערבי כפר סבא נעזב במהלך מלחמת העצמאות.
במוזיאון הארכיאולוגי של כפר סבא אפשר לראות ממצאים מחפירות שנערכו בשני אתרים בעיר – תל כפר סבא שבמזרח העיר וח'רבת סאביה שבאזור שכונת עלייה. הממצאים, כמו שִבְרֵי כלי חרס וכתובות עתיקות, מוצגים לקהל המבקרים לפי סדר התקופות – החל בהופעת האדם הקדמון באזור וכלה בימים האחרונים של התקופה העות'מאנית, עם ייסודה של כפר סבא העברית החדשה.