מאגר מידע


מאגר מידע > היסטוריה במבט רב-תחומי > היסטוריה וארכיאולוגיה

בראי הארכיאולוגיה - ממשית | מחברת: אופירה גל

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

ממשית היא הקטנה משש ערי הנבטים שהוקמו בנגב. היא החלה כתחנת דרכים קטנה על דרך מסחר נבטית. בתקופה הרומאית הפכה הדרך שעברה ליד ממשית לציר תנועה מרכזי, ובעקבות זאת עלתה חשיבותה.
בתקופה הביזאנטית, לאחר שהנצרות הייתה לדת הרשמית, נוספו לממשית מבנים רבים ושתי כנסיות.

התקופה הנבטית והרומאית

כפי שציין חופר האתר אברהם נגב, ממשית הייתה "העיר הכי קטנה עם הארכיטקטורה הכי יפה". ממשית נבנתה בהתחלה כתחנת דרכים, והיו בה חצרות רחבות למנוחת מובילי השיירות ובהמותיהם. אחר-כך הורחבה העיר, ונוספו לה עשרות בתי מגורים, רחוב ראשי, בנייני ציבור ובתי אמידים של שתי קומות. היה בה גם שוק מרכזי, וכן בריכת מים גדולה שלידה בית מרחץ. הבתים הצטיינו בבנייה מעולה שהתאימה לאקלים המדברי, ובעיטורים רבים.

במה עסקו תושבי ממשית?
בשל המחסור במים ובקרקעות מתאימות הייתה החקלאות בממשית מוגבלת. גם הפעילות המסחרית שבה הייתה מצומצמת, שכן העיר לא נמצאה על המסלול המרכזי של "דרך הבשמים" הנבטית. לכן פיתחו התושבים ענף מיוחד שהביא לעיר עושר רב - טיפוח סוסי מירוץ! הסוסים שוכנו באורוות מרווחות שהיו צמודות לבתי המגורים.

בעקבות השתלטות הרומאים על הממלכה הנבטית בשנת 106 לספירה, הפכה הממלכה לחלק מהאימפריה הרומית. בתקופה זו הפכה ממשית לעיר חשובה, שכן "מעלה עקרבים" - התוואי העיקרי שחצה את הנגב לכיוון צפון - היה סמוך אליה.

העיר התפתחה והייתה לעיר מוקפת חומה, מגדלים ושערים. היו בה ארמונות ובנייני צבור, בתי מגורים ואורוות לגידול סוסים. בבתי העשירים הצטבר רכוש רב. במטמון שהתגלה מתחת למדרגות בבית מגורים מפואר שהיו בו גם אורוות נמצא כד ברונזה שהכיל 10,500 מטבעות כסף רומאיים מלפני 1,750 שנה!

התקופה הביזאנטית - הדת הנוצרית משתלטת

 במאה הרביעית לספירה הפכה הנצרות לדת הרשמית של האימפריה הביזאנטית. אירוע זה הביא להתנצרות המונית של התושבים בערי הנגב, ובכללם תושבי ממשית. מעובדי אלילים הפכו תושבי העיר לנוצרים מאמינים.
בתקופה זו נבנו בעיר שתי כנסיות מפוארות: הכנסייה המזרחית והכנסייה המערבית.

צמיחת העיר חייבה הקמת מפעלי מים שיספקו את צורכי התושבים. בעיר נחפרו בורות מים לאגירת מי גשמים, ובנחל ממשית נבנו שלושה סכרים שביניהם נוצרו שתי בריכות. בתקופה זו הורחבו שטחי החקלאות של ממשית אל הווואדיות שמסביב לעיר. כמו יתר הערים הביזאנטיות בנגב, נהרסה ממשית זמן מה לאחר כיבוש הארץ על-ידי המוסלמים, במאה השביעית לספירה.


ביבליוגרפיה:
כותר: בראי הארכיאולוגיה - ממשית
שם תקליטור: אל הנגב
מחברת: גל, אופירה
עורכת התקליטור: דיצ'ק, דגנית
תאריך: 1998
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. סביבת הלמידה אל הנגב היא פרי שיתוף פעולה בין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית לבין אלבטרוס- צילום אוויר.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית