מאגר מידע



מאגר מידע > דתות והגות דתית

המלאכים באמונה המונותיאיסטית | מחברים: יעקב שביט; דפנה מוסקוביץ; צאלח סואעד

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
יסודות האמונה בשלוש הדתות מרכיבים את השקפת עולמם של המאמינים. הם מגדירים את אופי הקשר בין האל לבין ברואיו, את משמעות המציאות האנושית בעולם הזה, את תכליתה, את מקומו של האדם בה ואת היחס לעולם הבא. יסודות האמונה עוסקים גם בקביעת האופי הרצוי של החברה האנושית ושל ההתנהגות האנושית - כלומר, בכללי מוסר.

חשוב לזכור, כי עיקרי האמונה הם תוצר של התפתחות היסטורית, שהייתה מלווה במאבקים ובמחלוקות. מחלוקות אלה הביאו לעתים לעימותים קשים, לפרישות ולפיצול הדת לזרמים.

מערכות האמונה של היהדות, הנצרות והאסלאם נבדלות זו מזו בעניינים רבים ושונים. בד בבד, משותפות להן אמונות ודעות המהוות את אבני היסוד של תפיסת עולמן.

שלוש הדתות מאמינות בקיומם של מלאכים. המלאכים הם יצורים חסרי גוף, שנבראו מאור. הם שוכנים בשמיים וממלאים תפקידים שהאל מטיל עליהם. תפקידים אלה הם: אמירת דברי הלל ושבח לאל, מסירת דבר האל לאדם והשגחה על בני האדם ועל התנהלות העולם.

מרכזיותם של המלאכים אינה זהה בשלוש הדתות.

ביהדות קיימת אמונה במלאכי שרת, המזמרים לפני האל זמירות הלל והודיה.

המלאכים מופיעים כמוסרי דבר האל לאדם. לדוגמה, בספר בראשית מסופר על שלושה אנשים (לעתים, המלאך מכונה "איש" ומופיע בדמות אדם), שהתארחו באוהלו של אברהם ובישרו לו על לידתו העתידית של בנו יצחק: "י וַיֹּאמֶר שׁוֹב אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וְהִנֵּה-בֵן לְשָׂרָה אִשְׁתֶּךָ..." (בראשית יח). על-פי ספרות המדרש, היו גבריאל ורפאל שניים משלושת המלאכים.

המדרש מייחס למלאך גבריאל את הצלתו של אברהם מידי נמרוד, שרצה לשורפו באש בשל התנגדותו לעבודת האלילים.

למלאך גבריאל יוחסה גם השגחה על אבות האומה: לדוגמה, המלאך גבריאל הציל את אברהם מידי נמרוד, שרצה לשורפו באש בשל התנגדותו לעבודת האלילים. כמו כן, יוחסו לגבריאל ורפאל תפקידי השגחה על כל בני האדם - גבריאל נחשב לשומר על בני האדם בשנתם ורפאל נחשב למרפא חולים. המלאך מיכאל נחשב לשומר על עם ישראל כולו.

בנצרות תפקידם העיקרי של המלאכים הוא להלל ולשבח את האל. ישוע, בן האלוהים, מוקף במלאכים הסוגדים לו ומשרתים אותו.

בברית החדשה מסופר על מסירת דבר האל למרים, אם ישוע, על ידי מלאך: "בחודש השישי נשלח המלאך גבריאל מאת האלוהים לעיר בגליל, אשר שמה נצרת, אל בתולה מאורסת לאיש מבית דוד ושמו יוסף, ושם הבתולה מרים. 'שמחי, ברוכת החסד, ה' עמך', אמר המלאך בהיכנסו לחדרה. היא נדהמה לשמע הדבר וחשבה בליבה מה טיבה של הברכה הזאת. 'אל תפחדי, מרים', אמר לה המלאך, 'כי מצאת חן לפני אלוהים. הנה תהרי ותלדי בן, ותקראי שמו ישוע. הוא גדול יהיה ובן עליון יקרא, וה' אלוהים ייתן לו את כיסא דוד אביו. וימלוך על בית יעקב לעולמים ולמלכותו אין קץ'" (הבשורה על פי לוקאס א, 26- 31). המלאך גבריאל גם מבשר להוריו של יוחנן המטביל - זכריה ואלישבע - על הולדתו העתידית של בנם.

בנצרות קיימת אמונה בכך שלכל אדם מלאך השומר עליו.

באסלאם על המלאכים להלל ולשבח את האל: "75 אז תראה את המלאכים סובבים את כס הכבוד, משבחים ומהללים את ריבונם..." (סורת החבורות - 39, פסוק 75)

המלאך גבריאל הוא המוסר לנביא מחמד את דבר האל: "97 אמור, כל השם עצמו אויב לגבריאל – הן הוא זה אשר הוריד אותו ממרומים אל לבך ברשות אלוהים, למען יאשר את אשר לפניו, ויהיה מקור הדרכה ובשורה למאמינים " (סורת הפרה - 2, פסוק 97).

באסלאם מוטל על המלאך השומר על כל אדם לתעד את מעשיו לקראת יום הדין; אז ייפתחו הספרים שהמעשים כתובים בהם, ועל-פיהם ייגזר דינו של האדם. בסורת המוצגים אחד אחד - 41, פסוקים 32-30, נאמר שהמלאכים מרגיעים את הצדיקים לפני מותם: "30 האומרים, ריבוננו הוא אלוהים, והמישירים לכת- המלאכים יורדים אליהם ממרומים ואומרים, אל תפחדו ואל תצטערו, והתבשרו בגן עדן אשר הובטח לכם. 31 אנו מגיניכם בחיי העולם הזה ובעולם הבא, ושם לכם אשר תאווה נפשכם, וכל אשר תזמינו.32 זוהי תקרובת מעם הסולח והרחום".

המלאכים ממלאים תפקידים נוספים הקשורים לחזון יום הדין: מלאך ושמו אִסרָאפִיל מופקד על התקיעה בשופר, המבשרת את יום הדין; המלאך רָצ'ואן ממונה על גן העדן והמלאך מָאלִכ ממונה על הגיהינום.

המלאכים ממלאים תפקידים הקשורים בניהול העולם: הם מפקחים על זריחת גרמי השמים, אחראים על ירידת הגשמים ומשגיחים על עוברים ברחם אימותיהם.

לחלקים נוספים מתוך הפרק:

האל באמונה המונותיאיסטית
המלאכים באמונה המונותיאיסטית (חלק זה)
מעמד האדם על-פי האמונה המונותיאיסטית
האמונה בהתגלות
ההשגחה ותורת הגמול


ביבליוגרפיה:
כותר: המלאכים באמונה המונותיאיסטית
שם ספר: לחיות בארץ הקודש להכיר ולכבד : אל אחד ושלוש דתות
מחברים: שביט, יעקב ; מוסקוביץ, דפנה ; סואעד, צאלח
תאריך: תשס"ה,2005
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. הספר הוא חלק מהתכנית "לחיות בארץ הקודש" שפותחה במטח בסיוע האיחוד האירופי.
2. כל הציטוטים מן הקֻרְאָן לקוחים מתוך הקֻרְאָן. תרגם מערבית: אורי רובין. 2005. © כל הזכויות שמורות לאוניברסיטת תל-אביב, ההוצאה לאור, תל-אביב ולמפה הוצאה לאור, תל-אביב.
הערות לפריט זה: 1. הפריט לקוח מתוך הפרק הרביעי בספר.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית