ספינת-המעפילים המפורסמת ביותר היא, ללא ספק, 'אקסודוס', או בשמה העברי - 'יציאת אירופה תש"ז'. היא הפליגה ביולי 1947 מצרפת לארץ-ישראל, נלכדה בידי הבריטים לאחר מאבק קשה והובלה לחיפה. מעפיליה, יותר מ - 4500 במספר, הועלו על שלוש ספינות-גירוש בריטיות והוסעו מערבה. תחילה נדמה היה שהם מועברים לקפריסין, כמו כל שאר המעפילים שספינותיהם נתפסו. אולם תוך זמן קצר התברר כי הבריטים החליטו לנקוט מדיניות חדשה, תקיפה בהרבה, על-מנת 'לחסל' את ההעפלה : המעפילים הוסעו לצרפת, הארץ שממנה יצאו, והוצע להם לרדת לחוף ארץ זו.
במשך שבועות ארוכים עקבה דעת-הקהל בעולם כולו אחרי מאבקם של מעפילי 'אקסודוס'. הם סירבו לרדת בצרפת ותבעו להחזירם לארץ-ישראל. הבריטים התעקשו ולבסוף החזירום ל . .. גרמניה, למחנות-הפליטים שבהם התגוררו לפני צאתם לדרכם.
בחרנו לספר את סיפורה של 'אקסודוס' בעזרת ארבע עדויות. שלוש בנות הזמן ההוא, שהועלו על הכתב תוך כדי ההתרחשויות, ואחת בת-זמננו. רב-החובל יצחק אהרונוביץ' ('אייק'); מפקד הספינה מטעם ה'הגנה', יוסף המבורגר (לימים הראל), שכינויו היה 'אמנון' ; ואיש הקשר 'עוזי' (הוא עזריאל עינב) - מתארים בהרחבה ומזוויותיהם-הם את מה שאירע ל'אקסודוס' עד שהגיעה לחיפה. נח קליגר היה בזמנו מראשי המעפילים, ודבריו נכתבו במלאות 35 שנה להפלגה. החומר ההיסטורי הועמד לרשותנו ע"י מר יוסף (ג'ו) בוקסנבאום, חבר הוועד המנהל של יד יצחק בן-צבי שהיה בימים ההם מפעילי ההעפלה - בארצות-הברית ובאירופה.
קראו עוד:
ארבע פנים ל'אקסודוס' (פריט זה)
ארבע פנים ל'אקסודוס' : הכישלון שהיה להצלחה
ארבע פנים ל'אקסודוס' : דו"ח המפקד
ארבע פנים ל'אקסודוס' : דו"ח מחדר הקשר
ארבע פנים ל'אקסודוס' : הייתי מעפיל ב'אקסודוס'