אָרִיסְטוֹ, שחי לפני שנים רבות מאד, האמין כי גם במוחו של חכם מופלג ישנן פינות כסילות. לכן עזב את ביתו בגיל צעיר והשקיע את כל כולו בלימודי הפִילוֹסוֹפְיָה. סיפורו של הוגה דעות, שנחשב עד היום לאחד מאבות הפִילוֹסוֹפְיָה של העת העתיקה.
אתם ודאי מכירים את השאלה: מה קָדַם למה - הביצה או התרנגולת? זו, למעשה, דוגמה טובה לשאלה פִילוֹסוֹפִית, שאפשר לָדוּן בה במשך שעות רבות. ומהי, בעצם, הַפִילוֹסוֹפְיָה? ובכן, ה"פִילוֹסוֹפְיָה" היא מילה יְוָנִית שפירושה "אהבת החוכמה" או "השאיפה לחכמה". בָּעֵת הָעַתִּיקָה בני האדם האמינו כי החוכמה נמצאת בידי הָאֵלִים, וכי אין דבר שהם אינם מבינים או לא יודעים להסביר. בני האדם האמינו בזמנו כי לעולם לא יגיעו לרמת החוכמה של האֵלִים, אך חשבו כי צריך לשאוף כל הזמן להגיע לדרגת חוכמה גבוהה יותר ויותר.
למעשה, כשמדברים על פִילוֹסוֹפְיָה, אי אפשר שלא לדבר על הוֹגֵה הַדֵּעוֹת הַיְּוָנִי המפורסם אָרִיסְטוֹ, שנחשב לאחד מִבְּכִירֵי הַפִילוֹסוֹפִים של העֵת הָעַתִּיקָה ואחד מִמְּיַסְּדֶיהָ של הפִילוֹסוֹפְיָה הַמַּעֲרָבִית.
|
ללכת בעקבות הלב |
למעשה, מעט מאוד ידוע על חייו של אָרִיסְטוֹ, וגם את המעט הזה אנו יודעים בעיקר בזכות הַהִיסְטוֹרְיוֹן הַיְּוָנִי דְיוּגָנס לַארְטִיוּס, שתיעד את הפרטים בְּקַפְּדָנוּת וערך את כתביו של אָרִיסְטוֹ.
מספרים שאָרִיסְטוֹ, או בשמו היווני אַרִיסְטוֹטַלְּס, נולד בעיר סַטגִ'ירַה שבאזור מָקֶדוֹנְיָה, בצפון יוון, בשנת 384 לִפְנֵי הַסְּפִירָה הַנּוֹצְרִית. אביו, שהיה רופאו האישי של מלך מוֹקְדּוֹן, לימד את בנו את מקצוע הרפואה, אולם ליבו של אָרִיסְטוֹ נטה דווקא לתחום הפִילוֹסוֹפְיָה.
אָרִיסְטוֹ, שנחשב כבר מגיל צעיר לתלמיד מבריק וסקרן, עזב בגיל 17 את משפחתו ועבר לעיר אָתוּנָה. שם הצטרף לָאָקָדֶמְיָה (בית הספר לפִילוֹסוֹפְיָה) שהקים הַפִילוֹסוֹף אַפְּלָטוֹן, מקום שהפך לביתו בעשרים השנים הבאות. לאחר מותו של אַפְּלָטוֹן התרבו חילוקי הדעות בין המורים בבית הספר, ואָרִיסְטוֹ, שלא קיבל את תפקיד ראש האקדמיה, החליט לעזוב את אָתוּנָה ולעבור לעיר אַסוֹס. בזמן שהותו באַסוֹס הצליח אָרִיסְטוֹ לקבץ סביבו תלמידים רבים וגם להתחתן עם אישה מבנות המקום.
|
מורה נערץ |
ייתכן שאָרִיסְטוֹ לא היה שב לעולם לאָתוּנָה ולא היה תופס מקום מכובד בְּפַּנְתֵּאוֹן הפִילוֹסוֹפְיָה, אלמלא נקרא לשוב לאָתוּנָה מספר שנים לאחר מכן על ידי מֶלֶךְ מוֹקְדּוֹן פִילִיפוֹס הַשֵּׁנִי, שביקש ממנו לשמש מורה לבנו הקטן - אָלֶכְּסַנְדֶּר מוֹקְדּוֹן, שלימים הפך לשליט נערץ.
לאחר שסיים את תפקידו כמורה החליט אריסטו לייסד, בשנת 335 לפני הספירה, מוסד למחקר והוראה שקיבל את השם "הַלִיסאוֹם" (Lyceum). בית ספרו של אריסטו זכה להצלחה רבה, ואריסטו קנה לו שם של מורה בעל מוח חריף ומפולפל. אולם, התמונה השתנתה, בשנת 323 לפני הספירה, לאחר מותו של אָלֶכְּסַנְדֶּר הגדול (אָלֶכְּסַנְדֶּר מוֹקְדּוֹן) - תַּלְמִידוֹ וּפַטְרוֹנוֹ של אריסטו. עקב קשריו של אריסטו עם השלטון הישן, גברה באָתוּנָה העוינות כלפיו, והוא הבין שאם ברצונו להישאר בחיים עליו לנטוש את מפעל חייו ולברוח לעיר חַאלְקִיס. בעיר זו המשיך אָרִיסְטוֹ להתגורר עד יום מותו.
|
סקרנות שאינה יודעת גבולות |
מדוע נחשב אָרִיסְטוֹ לאחד מהפִילוֹסוֹפִים הגדולים בעת העתיקה? ובכן, קודם כל - הוא היה "איש אשכולות", מכיוון שעסק בכל תחומי הידע שהיו מקובלים וידועים באותן השנים, ומחקריו היוו בסיס למדענים ולפִילוֹסוֹפִים שהגיעו אחריו.
אָרִיסְטוֹ, שהיה אדם סקרן ביותר, התעניין בתחומים רבים, כמו פִילוֹסוֹפְיָה, בִּיוֹלוֹגְיָה, מַדְּעֵי הַמְּדִינָה, לוֹגִיקָה, פְּסִיכוֹלוֹגְיָה, פִיסִיקָה ועוד. הוא ערך מחקרים מַדָּעִיִּים בתחומים שונים וחיווה את דעתו במגוון רחב של נושאים, כמו פּוֹלִיטִיקָה, אָמָּנוּת הַנְּאוּם וְהַפִּיּוּט, נפש האדם, קיומו של האלוהים ועוד. שיטות המחקר שלו היו אומנם מיושנות ולא מדויקות, אולם כתביו היו למעשה הספרים הַמַּדָּעִיִּים הראשונים שקבעו את יסודות הַמֶּחְקָר הַמַּדָּעִי הַשִּׁיטָתִי. יסודות עליהם התבססו מדענים שנים רבות אחר כך. כתביו הרבים היוו גם את הבסיס לפִילוֹסוֹפְיָה, ולמעשה עיצבו את תולדות הפִילוֹסוֹפְיָה הַמַּעֲרָבִית כולה.
|
השפעה עצומה |
במהלך חייו כתב אָרִיסְטוֹ חיבורים רבים, אולם רק כְּאַרְבָּעִים מִיְּצִירוֹתָיו נִשְׁתַּמְּרוּ. עד היום לא ברור אם מדובר בסיכומים אותם כתב אָרִיסְטוֹ בעצמו או בחיבורים שנאספו על ידי תלמידיו.
כך או כך, גדולתו התבטאה בעיקר בכושר הניתוח המבריק שלו וביכולתו לעיין שוב ושוב בבעיות ולהודות בקשיים הניצבים לפניו. בניגוד לרבים מבני תקופתו, טען אָרִיסְטוֹ כי גם אם אנחנו משוכנעים בצדקת דברינו, עלינו לבדוק את ההוכחות בקפדנות, מתוך הנחה כי בכל אחת מהנקודות הנבדקות יש גרעין של אמת. מִשְּׁנָתוֹ של אָרִיסְטוֹ והתיאוריות בהן האמין השפיעו על המחשבה המערבית בעוצמה כה גדולה, עד שבימי הביניים אף הכריזה הכנסייה כי מי שאינו פועל לפי עקרונותיו של אָרִיסְטוֹ נחשב לְכוֹפֵר.
אָרִיסְטוֹ הלך לעולמו בשנת 322 לפני הספירה, בגיל 62, אך הידע הרב שהותיר מאחוריו מוסיף לשרת אותנו גם כיום.
ציטוטים נבחרים:
"ידידות אמת פירושה נפש אחת בשני גופים"
"כל מה שצריך ללמוד לעשות, לומדים תוך כדי עֲשִׂיָּה"
"חֲשׁוב כמו בן אדם חכם, דַּבֵּר כמו בן אדם פשוט"
"האמיץ מכונה פזיז בפני הפחדן"