רחמים בן-דוד, יליד טריפולי, ( TRIPOLI ) בשנת 1913.
נולד למשפחה מסורתית, אביו מכר בגדים בשוק. עד 1926 למד ב"תלמוד-תורה" ואח"כ עבד כזגג. בתחילת מלחה"ע II ניכרה השפעת הגרמנים והוחל בחרם על יהודים מצד האיטלקים המקומיים, איסור עיסוק במלאכות שונות. בגיל 18 קיבל צו להתגייס לצבא ונשלח לסידי-עזאז ועסק בעבודות מזדמנות. כשהצבא הבריטי התקרב נלקח לטריפולי בזמן שהערבים פרעו ביהודים.
ש. האם בתקופה של חוקי הגזע הייתם צריכים להחתים כל מיני מסמכים תחת גזע יהודי או משהו בדומה לזה?
ת. לא, רק היה איטלקים, אמרו להם הגרמנים: אל תקנו מיהודים. כל חנות איטלקית עשו לה מסגרת, כתוב: Italiano, שנאת חינם שלהם, שלא יקנו מיהודים. זה אחרי שנכנסת גרמניה, השנאה של האיטלקים, עשו ככה.
ש. האם גרמנים העדיפו חנויות איטלקיות?
ת. לא, הגרמנים לא איכפת להם. מה שהם רוצים לקנות מיהודים, מערבים, מאיטלקים - לא איכפת לו. מה שהוא צריך קונה, מביא הרבה כסף וקונה.
ש. אתה יכול לתאר את המצב הכלכלי של היהודים עם המלחמה? מה קורה אתכם?
ת. מצב של יהודים, היה כל אחד עובד במקצוע שלו, בעבודה שלו, ואחר כך, בזמן המלחמה כל המקומות נסגרו. למשל אני הראשון, החברה שלי נסגרה, חיפשתי מכל מיני מקומות, מפה ומפה, נקנה מפה משהו, מוכר מפה משהו, מצב קשה מאוד היה בזמן המלחמה. כולנו, כל בעלי המלאכה הפסיקו לעבוד, ולא ידענו מה לעשות. [התחילו לעסוק במסחר]. היה מצב קשה מאוד.
ועליית מחירים היה גם כן. לחם שהיה עולה לירה היה עולה בזמן המלחמה עשר לירות. בזמן המלחמה נהרסו הרבה בתים, ונהרגו הרבה יהודים מהחארה (=שכונה). אני מכיר אחד אחד, רק לא נעים שאגיד להם. וסבלנו הרבה.
לקריאה נוספת:
מעדותו של רחמים בוקרה על חוקי הגזע בבנגזי והחיים במחנה ג'אדו, לוב
סקירה היסטורית : צפון אפריקה במלחמת העולם השנייה וגורל היהודים בה
אלג'יריה
באתר יד ושם:
עדויות נוספות בנושא אנטישמיות וגזענות
מבחר חומרים בנושא אנטישמיות וגזענות
חומר עזר לכתיבת עבודות חקר בנושא אנטישמיות וגזענות