אנילביץ', מרדכי ( 1919 או 1920 – 1943)
מפקד מרד גטו ורשה. נולד להורים עניים בשכונת מצוקה בורשה, סיים את בית-הספר התיכון היהודי 'לאור' והצטרף לתנועת 'השומר הצעיר'. כמדריך נוער בתנועתו הצטיין כמארגן וכמנהיג נוער טבעי. מינואר 1940 נעשה אנילביץ' לאיש מחתרת מקצועי. כמנהיג תנועתו במחתרת עסק בארגון התאים וקבוצות הנוער ובהדרכתם, השתתף בהוצאת עיתונות מחתרת, ניהל כנסים וסמינרים, והרבה לנסוע באורח לא חוקי ולפקוד ישובים וקינים של תנועתו בגטאות בערי-השדה. ביוני 1941, לאחר שהגיעו הידיעות הראשונות על הרציחות בשטחי המזרח, פנה לארגון הגנה עצמית בגטו ולהקמתו. אחר הגירוש הגדול, פתח בפעולות ארגון וגיבוש נמרצות, בארגון הלחימה. בנובמבר 1942 נבחר אנילביץ' למפקד הארגון. ב- 18 בינואר 1943 יום הגירוש השני מגטו ורשה, אנילביץ' פיקד על קרב הרחוב העיקרי, בו נפלו מרבית הלוחמים מקבוצת 'השומר הצעיר'. לאחר מכן החלה תקופת ההכנה האינטנסיווית והמכרעת של ה'ארגון הלוחם', ועליה ניצח מטה הארגון ובראשו אנילביץ'. ב- 19 באפריל 1943 , החל הגירוש האחרון והמרד בגטו ורשה. כארבעה שבועות נמשכה הלחימה בגטו וגרמה אבידות רצופות לגרמנים ולעוזריהם. על ימי הקרב הראשונים פיקד אנילביץ'. ב- 8 במאי 1943 נפל הבונקר ובו אנילביץ' והגרעין העיקרי של הלוחמים.
מה שעבר עלינו לא ניתן לתאר במילים. נפל דבר שהוא למעלה מחלומותינו הנועזים ביותר. הגרמנים ברחו פעמיים מן הגטו. פלוגה אחת שלנו החזיקה מעמד 40 דקה והשנייה – למעלה מ-6 שעות. המוקש שהוטמן בשטח המברשתנים התפוצץ. כמה פלוגות שלנו התקיפו את הגרמנים אשר נמלטו. אבדותינו בכוח אדם מעטות ביותר. אף זה הישג. נפל י' [יחיאל]. נפל כחייל גיבור על-יד מכונת הירייה. אני מרגיש שמתרחשים דברים גדולים והדבר אותו העזנו לבצע ערכו רב ועצום…
החל מהיום אנו עוברים לשיטה פרטיזנית. הלילה יוצאות לשטח שלוש פלוגות קרב, ולהן שני תפקידים: סיור והשגת נשק. נשק קצר אין לו בשבילנו כל ערך. בנשק זה משתמשים אנו לעיתים נדירות. נחוצים לנו בדחיפות: רימונים, רובים, מכונות ירייה וחומר נפץ.
לא אוכל לתאר לפניכם את התנאים בהם חיים עתה יהודי הגטו. רק יחידים יחזיקו מעמד. השאר ייספו במוקדם או במאוחר. גורלם נחרץ. כמעט בכל מקומות המחבוא, בהם מסתתרים אלפים, אי אפשר להדליק נר מחוסר אוויר.
באמצעות המשדר שלנו שמענו שידור נפלא של תחנת השידור "שוויט" על הלחימה שלנו. העובדה שזוכרים אותנו מעבר לחומות בגטו מעודדת אותנו במאבקנו. היה שלום יקירי! אולי עוד נתראה! חלום חיי קם והיה. ההגנה העצמית בגטו הפכה לעובדה. ההתנגדות היהודית המזוינת והנקמה הפכו למעשה. הייתי עד ללחימה מופלאה ומלאת גבורה של הלוחמים היהודים.
מ' אנילביץ'
גיטו, 23 באפריל 1943
לקריאה נוספת:
מרד גטו ורשה
מזיכרונותיה של נעמי שץ-ויינקרנץ על שרפת גטו ורשה וסוף המרד
התנגדות חמושה בגטאות ובמחנות
באתר יד ושם:
מרד גטו ורשה- אוסף שטרופ
המוזיאון החדש – התנגדות והצלה
יומנים נוספים בנושא ההתנגדות הלוחמת