מאגר מידע
מאגר מידע > אידיאולוגיות, תנועות וזרמים > לאומיות ומאבקים לאומיים


מפלגת הפועלים הכורדית בטורקיה | מחבר: נעם רחמים

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור

הקיצור PKK הוא ראשי תיבות (בטורקית) של השם: "מפלגת הפועלים הכורדית בטורקיה". מפלגה זאת מייצגת את האוכלוסייה הכורדית, שחיה בחלק המזרחי של טורקיה. היא הוקמה בשנות ה- 70 (במאה ה- 20), ובשנות ה- 80 הפכה לארגון טרור. הארגון תקף מטרות צבאיות וגם אזרחים. בניגוד לארגוני טרור שחבריהם מוסלמים, זהו ארגון שמאל, שהאידיאולוגיה שלו מתבססת על לאומיות כורדית ועל רעיונות קומוניסטיים-סוציאליסטיים (ולא על תפיסה דתית).

הסיבה להקמת הארגון הייתה השאיפה של הכורדים במזרח טורקיה להתנתק מן המדינה ולהקים מדינה כורדית עצמאית. שאיפתם היא שנוסף על האזור במזרח טורקיה יהיו במדינה שלהם גם אזורים הנמצאים בסוריה, בעיראק ובאיראן.

השלטונות הטורקיים דיכאו את השאיפות הלאומיות והתרבותיות של הכורדים בדרכים שונות. למשל: איסור להשתמש בשפה הכורדית ואיסור לשדר שידורי טלוויזיה בשפה הכורדית.

עצרות, הפגנות ופיגועי טרור

בסוף שנות ה- 70 החל הארגון PKK לנסות לגייס את תמיכת האוכלוסייה המקומית הכורדית – בעצרות ובהפגנות נגד הממשל הטורקי וגם בהתקפות גרילה מקומיות. בשנות ה- 80 התרחבה פעילות הטרור של הארגון, והוא החל לפעול בכל רחבי המדינה במטרה לערער את יציבות השלטון. הארגון ביצע פיגועים נגד מוסדות שלטון, נגד תחנות משטרה ונגד אתרי תיירות בשיטות שונות: הנחת מטעני חבלה, תקיפות, חטיפות והתנקשות בחיי פקידים בכירים טורקיים, אך גם בחייהם של מנהיגים כורדים אשר שיתפו פעולה עם הטורקים.

מחבלים ומחבלות מתאבדים

משנת 1995 החל הארגון להפעיל מחבלים מתאבדים במטרה לחזקת את השפעת הפיגועים על הממשל הטורקי. עד שנת 1999 הוא הוציא לפועל 15 פיגועי התאבדות, ואת רובם (11 פיגועים) ביצעו נשים. אך השימוש במחבלים מתאבדים לא הועיל לארגון. בכל פיגועיו נהרגו 23 איש בלבד.

חשוב לזכור: הארגון ביצע פיגועי התאבדות, על אף שהאידיאולוגיה שלו כלל אינה דתית. אם כן, ארגון חילוני הצליח לשכנע אחדים מתומכיו לבצע פיגועי התאבדות על בסיס רעיונות לאומניים בלבד.

המפנה לאחר תפיסת מנהיג הארגון

בשנת 1999, לאחר שמנהיג הארגון נתפס, הוא קרא למציאת פתרון בדרכי שלום. מאז פחת היקף הפעילות הטרוריסטית של הארגון באופן משמעותי. בעקבות זאת ביצעה טורקיה רפורמות שנועדו להקל על האוכלוסייה הכורדית, כגון: הסרת האיסורים על השימוש בשפה הכורדית ועל שידורי טלוויזיה בכורדית.

חזרה אל הטרור וכניסה לרשימת ארגוני הטרור

הפסקת האש בין הצדדים נמשכה כ-5 שנים. בשנת 2004 חידש הארגון את פיגועי הטרור, משום שלטענתו, הרפורמות שהממשל הטורקי ביצע, היו "קוסמטיות" בלבד ולא משמעותיות.

חידוש התקפות הטרור גרם למדינות רבות, וביניהן: ארצות הברית והאיחוד האירופאי, להכניס את הארגון PKK לרשימת ארגוני הטרור.

 

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.


ביבליוגרפיה:
כותר: מפלגת הפועלים הכורדית בטורקיה
מחבר: רחמים, נעם
שם פרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית