מרכז אמריקה, אותו גשר יבשתי צר בין צפון אמריקה לדרומה, מהווה פחות מחצי אחוז ממסת היבשה של פני כדור הארץ, אך הוא בית ל-8% אחוזים ממיני הצמחים ובעלי החיים בעולם. האזור הזה מותקף ללא הרף הן על ידי הטבע – רעידות אדמה והוריקנים, והן על ידי האדם – כריתת עצים פרועה של יערות הגשם.
מדעני נאסא מסייעים לאחרונה לתושבי האזור להציל את האוצרות הביולוגיים ולמנוע את ההרס הסביבתי. בחורף 2005 הוקם בפנמה חדר מצב שנקרא סרוויר*. למרכז עצבים זה זורם מידע מכל מערכות נאסא המשקיפות על כדור הארץ מלמעלה. שילוב המידע מהחלל עם תצפיות מקומיות מאפשר ניטור טוב יותר של האזור בעל העבר המפואר.
לפני כאלף שנים שלטה במרכז אמריקה אימפריית המאיה. בשיא פריחתה, בשנת 900 לספירה, מנתה כ- 10 מיליון תושבים. צפיפות האוכלוסייה באזורים החקלאיים הגיעה ל- 500 נפש למיל מרובע (מייל – 1.6 ק"מ), ובערים למעלה מ- 2000! (בערך כצפיפות בלוס אנג'לס המודרנית).
תעלומת נפילת המאיה מהווה מזה מאות שנים חידה היסטורית. עתה שוב נושבים אזורי הריסות המאיה שעל גבול גואטמלה-מקסיקו. האוכלוסייה גדלה, ויערות הגשם שוב נכרתים כדי לספק את צרכיה הישירים והעקיפים. דומה שההיסטוריה חוזרת על עצמה.
|
בילוש מדעי |
החוקרים בחנו את אבקת פרחים (פולן) שנשמרה בשכבות משקעי הסחף וגילו שבסביבות שנת 1200 נעלם כמעט לחלוטין פולן שמקורו בעצים, ובמקומו הופיע פולן של עשבי בר. המסקנה פשוטה - העצים בוראו ונעלמו מהנוף. ללא עצים וכתוצאה מהגשמים, גבר הסחף (ארוזיה) כשהוא נושא עמו את שכבת הקרקע הפורייה והעשירה בחומרי מזון. דלדול הצמחייה הוביל לעליית הטמפרטורה באזור ב-6 מעלות, הקרקע התייבשה ולא התאימה עוד לגידולים חקלאיים. כלומר, בני המאיה נפלו קורבן לבורותם הסביבתית והרסו את יערותיהם במו ידיהם, מעשה שהביא, בצירוף תנאי אקלים מקומיים, לקריסתם המוחלטת בתוך מספר שנים.
"אילו היה למאיה סרוויר!" אמר תום סבר, הארכיאולוג היחיד בנאסא. הוא נזכר שבשנת 1986 בחן צילום לווין של גואטמלה ונדהם לגלות עד כמה בולט הגבול המדיני בינה לבין מקסיקו בגלל כריתת יערות במקסיקו. התמונה היתה כה חזקה שהיא האיצה בנשיא גואטמלה ובקונגרס להכריז על חלק גדול משטח המדינה כעל שמורת הביוספרה המאית - המסדרון הביולוגי של מרכז אמריקה שנאסא מסייעת לשמרו מהחלל. המסר של נפילת המאיה הוא פשוט: לא לחזור על שגיאות העבר!
* סרוויר (SERVIR) - Mesoamerican Regional Visualization and Monitoring System
גבול גואטמלה-מקסיקו כפי שהוא נראה מהחלל Credit: NASA
למתעניינים:
http://science.nasa.gov/headlines/y2005/29sep_servir.htm?list205379