כשהולכים מכיכר השעון ביפו לכיוון צפון-מערב, מגיעים למקום ירוק. זהו "גן הפסגה", נווה מדבר בליבה של יפו הצפופה, שכולה בנייני אבן.
הוא קרוי "גן הפסגה", משום שהוא נמצא בפסגת תל יפו, אבל שמו הרשמי הוא גן שטרכמן (על שם אברהם שטרכמן, מיזמי פיתוח יפו העתיקה). השטח של הגן הוא 15,000 מ"ר בערך (כמו 2 מגרשי כדורגל).
הגן הזה הוא מקום מיוחד מכמה סיבות: נטועים בו צמחים ארץ-ישראליים העמידים למלח ולרוחות הים; ממנו אפשר לראות את תל אביב ואת קו החוף עד הרצליה; לכאן באים להצטלם חתנים וכלות ביום חתונתם; ובעיקר הגן הזה מיוחד בשל מה שמסתתר מתחתיו- יפו בעבר.
יפו העתיקה התחילה ממש כאן, על צוק כורכר שיורד אל הים. מאז עברו כ-4,000 שנה שבהם יפו תמיד הייתה מיושבת. על הגבעה הזו ומסביבה גרו מצרים קדומים, פלישתים, יוונים, חשמונאים, רומאים, צלבנים, ערבים, טורקים, יהודים ועוד. כולם השאירו שרידים שונים בעיר – חומות, מבנים, תעודות או מסמכים וכדומה.
לו היינו ציפור והיינו יכולים להביט על יפו ועל גן הפסגה מלמעלה, היינו רואים שהגן מוקף משלושת צדדיו (חוץ מצד הים) בעיר בנויה בצפיפות.
איך קרה שב יישוב צפוף כמו יפו יש מקום לגן כל כך גדול? ביוני 1936 הבריטים, ששלטו אז בארץ-ישראל, הרסו כמה מאות בתים של תושבים בלב העיר, כדי להפסיק את המרד הערבי הגדול שפגע מאוד בחיי היומיום וכדי לחדש את הגישה לנמל יפו, שהערבים חסמו.
בהמשך, לא נבנו בניינים בשטח הזה. מצב זה אפשר לארכיאולוגים לחפור בלי הפרעה. בתל יפו הם גילו שרידים של יישוב מלפני כ- 4,000 שנה (!), וגם שער כניסה לארמון מפואר של אחד מהפרעונים המצריים (אפשר לראות אותו בחלק הדרומי של הגן), שרידים של חומה ועוד.
אז בפעם הבאה שאתם מגיעים לגן הפסגה, תזכרו שהוא לא רק עוד גן.