ישראל זנגוויל (1864–1926) - סופר יהודי אנגלי ומנהיג ציוני. מייסד הזרם הטריטוריאלי שחיפש טריטוריה לבניית בית לאומי לעם היהודי, ולא בהכרח בארץ ישראל.
בשנת 1905 הקים את ההסתדרות העולמית של הטֶרִיטוֹרְיָאלִיסְטִים. (Jewish Territorialism Organization), ובראשי תיבות: יט"א.
|
ארץ ישראל בשבילי: |
המקום המועדף אך אינו מעשי בשלב זה!
|
המסר: |
"מוטב שתהא לנו ציונות בלא ציון, משתהא ציון בלא ציונות".
"יט"א פותרת את הפְּרוֹבְּלֶימָה [הבעיה] היהודית במלה אחת'אֶרֶץ'. העם היהודי צריך להסתלק מן ההונאות העצמיות הילדותיות והָאִילוּזְיוֹת [האשליות] שלו, לקחת את גורלו בידי עצמו ולייסד מרכז יהודי בשביל אותם היהודים אשר אינם יכולים או אינם רוצים להישאר בארצות מגוריהם עתה".1
|
חומר רקע נוסף: |
את הרעיון של אוגנדה כטריטוריה חלופית לארץ ישראל דחתה ממשלת בריטניה ודחה הקונגרס הציוני בשנת 1905 (לאחר פטירתו של הרצל). אך זנגוויל המשיך לדבוק ברעיון שארץ ישראל אינה פתרון, לפחות בתקופה זו, לעם היהודי, וזאת מסיבות שונות. הוא המשיך לפעול למען מציאת טריטוריה מחוץ לארץ ישראל, שבה יוכלו היהודים להגשים את שאיפותיהם הלאומיות. קנדה ואוסטרליה היו בין האפשרויות שהציע ושניסה ליישם.
זנגוויל כתב על כיווני הפעולה של "ההסתדרות העולמית של הטֶרִיטוֹרְיָאלִיסְטִים":
"קודם כל צריך למצוא ארץ בריאה בלתי נושבה [שאין בה תושבים] או שיושביה מועטים מאוד. שתהי גדולה ופוריה באופן מספיק לקלוט בתוכה תושבים במספר מיליונים ואינה חזקה למדי בהַצִיבִילִיזַצְיָה [בתרבות] שלה למען [כדי] הטמיע בתוכם את היהודים. שנית, צריך שיהי החפץ [הרצון] לבעלי הטריטוריה למסור אותה להיהודים או להתרצות לכל הפחות לכך, כי תהי נושבת על ידי יהודים. והעיקר הוא שיהיו היהודים מלאים את החפץ הנלהב לזרום אל הטריטוריה הזאת בהמוניהם ולהתאמץ בלב ונפש לעשות אותה למדינה יהודית".2
ראשית פעילותו הלאומית
ישראל זנגוויל האמין שכדי שעם ישראל יוכל להמשיך ולהתקיים, יש לפעול לאיחוד התחום התרבותי-רוחני עם התחום המדיני. לשם כך יש להקים הנהגה אחת מאוחדת:
"בלא מרכז מאחד, גאוגרפי או רוחני; בלא סַנְהֶדְרִין [הנהגה]; בלא איזה עקרון שהוא של אחדות או של פעולה מדינית; בלא כל השקפה משותפת על הספר [התנ"ך] עתיק-הימים; בלא המֶלֶט הישן-הנושן של חוקי-הכשרות ושל הטקס המסורתי; אפילו בלא חומות-הגיטו, שנבנו על ידי אויבו-ידידו: אי-אפשר, שעם-ישראל יוסיף להתקיים".3
ושוב תמיכה בהתיישבות בתחומי ארץ ישראל
בשנת 1917, לאחר הצהרת בלפור, שב ישראל זנגוויל לתמוך בתנועה הציונית, אשר פעלה למען יישוב ארץ ישראל. הוא תלה בהצהרה תקוות רבות, והאמין שהיא תאפשר להקים בית לאומי ליהודים בארץ ישראל.
1.מתוך: פרו ורבו, הד הזמן, גיליון 133 ,30.5.1909.
2. מתוך: פרו ורבו, הד הזמן, גיליון 138, 24.6.1909 .
3. מתוך: "ציון, מאין יבוא עזרי?", הדרך לעצמאות, 1903.
התכנים מתוך: אתר האינטרנט האבות המייסדים של הציונות – חזון ומעשה 1840–1948,
מטח ובית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי.
מידע נוסף תמצאו בכתובת: http://avot.cet.ac.il