פרויקט תגלית נוסד כדי לצמצם את הפער הגדל בין ישראל והקהילות היהודיות ברחבי העולם; לחזק את תחושת הסולידאריות (שותפות) בקרב יהודי העולם ולהעצים את הזהות היהודית האישית ואת הקשר של המשתתפים לעם היהודי. את הפרויקט הקימו בשנת 2000, והוא יוזמה משותפת, ראשונה מסוגה בין נדבנים יהודים, לממשלת ישראל ולקהילות יהודיות בעולם.
פרויקט תגלית-ישראל מאפשר לכל צעיר יהודי בגילים -26-18 לבוא לישראל למסע חינוכי של עשרה ימים, ובכך לערוך היכרות ראשונית עם ישראל. במהלך הנסיעה מבקרים המשתתפים, שרובם סטודנטים, באתרים היסטוריים חשובים לעם היהודי ולישראל, ופוגשים את בני גילם הישראלים - סטודנטים ישראלים, ובמיוחד חיילים וקצינים מיחידות העילית של צה"ל. הביקור בישראל כולל סיורים באתרים הקשורים בציונות, בישראל המודרנית, בזיכרון השואה ובירושלים.
מאז ייסודה, ביקרו בישראל עם תגלית יותר מ-160,000 סטודנטים, והצטרפו אליהם 25,000 חיילים וסטודנטים ישראלים. קבוצות מ-50 מדינות הגיעו לישראל, החל בקהילות הגדולות של ארה"ב ושל מערב אירופה, דרך הקהילות הקטנות יותר בברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי, אזרבייז'אן, הודו, פינלנד ועוד, וכלה בקהילות הקטנות שבהן יש רק משפחות בודדות. הנסיעות הללו הן לעתים קרובות הזדמנות יחידה לבקר בישראל. אלמלא הזדמנות זו ייתכן שחלק מהמשתתפים לא היו מגיעים לישראל לעולם. עד כה, תרמה תוכנית תגלית לכלכלת ישראל יותר מ-180 מיליון דולר. הטיסות לישראל, האוטובוסים, המדריכים, המלווים, החובשים, הקניות, הביקורים באתרים ועוד הפכו את תגלית-ישראל לשחקן מוביל בתעשיית התיירות של ישראל.
את המתנה של טיול בן עשרה ימים בישראל, מממנים תורמים לקרן תגלית-ישראל, אזרחי ישראל דרך ממשלת ישראל והקהילות היהודיות ברחבי העולם (הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה דרך הקהילות היהודיות המאוחדות UJC, קרן היסוד והסוכנות היהודית). בין התורמים: צ'ארלס ברונפמן, מייקל שטיינהארט, שלדון אדלסון, ברני מרקוס ולין שוסטרמן. את הפרויקט מנהל ד"ר שמשון שושני, לשעבר מנכ"ל משרד החינוך ומנכ"ל הסוכנות היהודית.