חוקרים מייחסים את הגילוי הראשון של הלאומיות המודרנית באירופה לאירועים הקשורים במהפכה הצרפתית שראשיתה ב- 1789.
בעת המהפכה הצרפתית פוזרה אספת המעמדות והוקמה האסיפֵה הלאומית, שהייתה מוסד פוליטי משותף לכל המעמדות החברתיים בצרפת (27 ביוני 1789) השם “אספה לאומית" מעיד כי הצרפתים סברו, שכאשר נציגי העם נטלו את הריבונות מן המלך - נולדה האומה הצרפתית המודרנית.
האספה הלאומית הכירה בזכותם של כל התושבים להיהפך לאזרחים שווים בזכויות ובחובות שלהם ללא הבדל מוצא, מעמד או רכוש. האספה הכירה בזכותם להשתתף בהכרעות פוליטיות - לקבוע חוקים, להקים מוסדות ולמנות שליטים. לפיכך, העם נטל את הריבונות מידי המלך השליט והוא נעשה הריבון. האספה הלאומית של צרפת פרסמה את הצהרת זכויות האדם והאזרח (26 באוגוסט 1789). ההצהרה, שנּוסחה במושגים כלל אנושיים, התייחסה לכל בני האדם באשר הם ולאו דווקא לאזרחי צרפת. הצהרת זכויות האדם והאזרח הדגישה כי המקור לכל ריבונות הוא באומה (סעיף 3) וכי תושבי צרפת אינם עוד נתיני המלך אלא אזרחים השווים לפני החוק (סעיף 6 ).
הצהרת זכויות האדם והאזרח הייתה בסיס חוקי לשינויים שהתחוללו בצרפת המהפכנית. זכויות האדם פורשו גם כזכויות העם. ב-1791 פורסמה חוקה ראשונה בצרפת שהגדירה את הסמכויות של רשויות השלטון במדינה. החוקה קבעה שהמלך, המייצג את הרשות המבצעת, מושל לפי חוק. כך בוטלה התפיסה שהייתה מקובלת עד המהפכה הצרפתית, ולפיה המלך נבחר לתפקידו על ידי האל. האספה הלאומית הוכרזה כרשות המחוקקת. בצרפת המהפכנית בוטל המעמד המיוחד של הכנסייה, וכמרים נמנו עם פקידי המדינה וחויבו להישבע אמונים לאּומה ולחוקי המדינה.
השפעתה של המהפכה ורעיונותיה חרגו מחוץ לגבולות צרפת. כיבושי צרפת המהפכנית באירופה, ואחר כך כיבושי נפוליאון בונפרטה, הפיצו במהלך המאה ה19- את הרעיון הלאומי-הצרפתי באירופה.
אסיפת המעמדות - אספה שייצגה את שלושת המעמדות בצרפת : האצולה, הכמורה והמעמד השלישי, שכלל את יתר האוכלוסייה והתאפיין בקיטוב חברתי וכלכלי. באספה זאת היה מקובל שכל מעמד מתכנס בנפרד ומצביע כגוש אחד. לכן, בכל הצבעה היו תמיד שני קולות - קולותיהן של האצולה והכמורה, מול קול אחד של המעמד השלישי. האספה לא התכנסה באופן סדיר. במשך 175 שנים - בשנים - 1789-1614 אספת המעמדות לא התכנסה כלל.
נפוליאון בונפרטה (1821-1769) מפקד צבא וקיסר צרפת. יליד האי קורסיקה, שירת בצבא צרפת כקצין תותחנים, וקּודם בסולם הדרגות עד שהתמנה למפקד הצבא הצרפתי. ב-1799 תפס את השלטון בהפיכה, וב-1804 הוכתר כנפוליאון ה-1 לקיסר צרפת. כבש אזורים נרחבים באירופה, אך נחל תבוסה קשה במלחמה ברוסיה (1812) ואחר כך - הובס על ידי קּואליציה של מדינות באירופה. הודח, נשפט והוגלה לאי אלּבה (1814). ב-1815 שוב ניסה נפוליאון לחזור בראש נאמניו לצרפת, אך נכשל והוגלה לאי סנט הלנה שבדרום האוקיינוס האטלנטי.