לפי רישומי האו"ם משכו ב- 4 השנים האחרונות כ- 183 חברות תביעות פיצויים בהיקף של 2.9 מיליארד דולר. ארגון האומות המאוחדות קיבל יותר מ- 2 מיליון תביעות בהיקף 300 מיליון דולר, שהוגשו נגד עיראק בגין נזקים שגרמה פלישתה לכווית ב- 90. חברות ואנשים פרטיים תבעו פיצויים על נזקים מפגיעה בציוד נפט, מאובדן מקומות עבודה ומביטול הסכמים.
עם החברות שוויתרו על הפיצויים נמנות חברות בינלאומיות כ"דיימלר-קרייזלר", כ- AG, וכ"גלקסו-סמית'-קליין". מכבש הלחצים שמפעילה עיראק ושאיפת החברות לשוב ולפעול במדינה העשירה בנפט, הביאו להחלטת הוויתור. מבט בוחן מגלה שמשטרו של סאדאם חוסיין והאינטרסים של חברות גדולות וממשלות מסכלים את היעד הבינלאומי לחייב את עיראק ליטול את האחריות על ההפסדים שגרמה.
בגדאד מצליחה להתנער מתשלום הפיצויים בין היתר בזכות החופש הרב שניתן לה בהענקת הסכמים לשיקום התשתיות ההרוסות ולהספקת סיוע לעם העיראקי. הסכמים אלו הם חלק מתוכנית האו"ם "נפט תמורת מזון" לפיה עיראק רשאית למכור נפט בתנאי שההכנסות ישמשו לשיקום ולמטרות הומניטריות. עיראק גילתה ב- 98 שרבות מהחברות המתמודדות על ההסכמים תובעות מממשלת עיראק פיצויי נזקי מלחמה והודיע להן שהסרת התביעה היא תנאי מקדים לזכייה במכרזים.
מקבץ נתונים על תביעות לפיצוי נזקי מלחמה מעיראק:
- מס' התביעות שהוגשו: 5,685
- סכום התביעות שהוגשו: 77.9 מיליארד דולר
- הסכום שאושר לתשלום: 23.0 מיליארד דולר
- הסכום ששולם עד כה: 3.59 מיליארד דולר
- מס' החברות שביטלו את תביעתן: 185
- סכום התביעות שבוטלו: 2.9 מיליארד דולר
(WSJ, 19.6.02)