מאגר מידע
מאגר מידע > שליטים וממלכות בארץ-ישראל > תקופת האימפריה העות'מאנית


שער יפו | מחברת: אביגיל אורן

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתההסתדרות הציונית העולמית. הארכיון הציוני המרכזי

שער יפו, בעיר העתיקה בירושלים, נקרא כך, כי ממנו מתחילה הדרך מערבה, לאורך רחוב יפו, אל העיר יפו - נמלה של ירושלים מימי קדם. הערבים קוראים לו באב אלח'ליל, היינו שער חברון, כי ממנו דרך אחרת, דרומה, אל חברון הנקראת בערבית אלח'ליל, היינו האהוב, כינויו של אברהם אבינו הקבור בעיר הזאת.

שער יפו והחומה בצדיו נבנו בשנת 1538 ע"י השולטן העות'מאני סולימאן המפואר. השער היה מרכז החיים הציבוריים והמסחריים של ירושלים במשך דורות רבים. ממנו התחילו צירי התנועה העיקריים אל רובעי העיר העתיקה, אל העיר החדשה, ואל חלקי הארץ השונים.

הכניסה בשער יפו, כמו ברוב השערים בירושלים, אינה ישרה אלא בזווית, כדי להכביד על האויב ולשבור את כוח המחץ המתפרץ אל פנים העיר. לכבוד ביקורו של וילהלם השני הקיסר הגרמני ב- 1898 הוחלט ליצור כניסה נוספת כדי לעקוף את השער הזוויתי. בין שער יפו ומגדל דוד הקרוב אליו הייתה חפורה תעלה עמוקה שהיוותה חלק מהחפיר המקיף את מגדל דוד מסביב לשם הגנה עליו. את קטע החפיר שבצד שער יפו סתמו, את קטע החומה שמעליו הרסו, סללו עליו דרך ונוצרה כניסה נוספת לעיר, בצד השער. כך אפשרו לקיסר ולפמליתו להיכנס לירושלים ברוב הדר ופאר.

בגלויה המצוירת נראה מגדל שעון ליד שער יפו, הדומה למגדל השעון בעיר יפו. שני אלה הוצבו ע"י השולטן עבדול חמיד השני בשנת 1908. מושל ירושלים הבריטי החליט שמגדל השעון אינו תואם את סגנון סביבתו והעתיק את מקומו מערבה, לכיכר שבמעלה רחוב יפו. ב- 1948 נעלם מגדל השעון.


ביבליוגרפיה:
כותר: שער יפו
שם אתר: מסע בעקבות הרצל בארץ ישראל (1898)
מחברת: אורן, אביגיל
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ההסתדרות הציונית העולמית. הארכיון הציוני המרכזי
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ההסתדרות הציונית העולמית. הארכיון הציוני המרכזי
הערות: 1. האתר  "מסע בעקבות הרצל בארץ ישראל (1898)"  פותח בשיתוף פעולה בין מטח והארכיון הציוני המרכזי.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית