מאגר מידע
מאגר מידע > שואה > חיים יהודיים בשנים 1945-1939 > ילדים בשואה

פרנק, אנה (1945-1929)

יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורהספרית פועלים
פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.

(Anne Frank). נערה יהודיה, התפרסמה ביומנה והפכה לסמל לילדים היהודים שנכחדו בשואה. אנה פרנק נולדה בפרנקפורט שעל נהר מיין. בעקבות עלייתו של היטלר לשלטון עברו אביה, אוטו פרנק, אשתו ושתי בנותיו, מארגוט ואנה, לאמסטרדם. אחרי כיבוש הולנד בידי הגרמנים ב-1940 בחר אוטו פרנק מחבוא למשפחתו בבניין ישן בן ארבע קומות בפרינסנחראכט (Prinsengracht) 263, שבו היו משרדי החברות שלו ומחסניהן, קרוב לכנסיית וסטר (Wester) המפורסמת, שבה קבור רמבראנט. בעזרת עובדיו בעבר (ויקטור קוגלר – 'מר קראלר', קופהויס ושתי פקידות, מיפ ואלי) נעלמה המשפחה ביולי 1942 עם ארבעה יהודים אחרים אל תוך הספח הסודי בעליית הגג. ב-4 באוגוסט 1944 הלשינו על המשפחה לגסטפו, והשוטרים ההולנדים שנשלחו לחפש אחר מקום המחבוא גילו את כוננית הספרים שהסתירה את הכניסה לספח הסודי בעליית הגג.

זמן קצר לפני שדיירי המסתור נשלחו למחנה הריכוז, הפקידה אנה את יומנה, שנכתב בהולנדית, בידי מיפ. אמה של אנה נספתה באושוויץ. אחותה מרגוט והיא עצמה נספו במחנה ברגן-בלזן ערב שחרורו בידי הבריטים באפריל 1945. רק אוטו פרנק שרד, והוא הקדיש את שארית חייו למורשת בתו.

ב-1947 פורסם יומנה של אנה לראשונה, ומאז תורגם ופורסם בשפות רבות מאוד, הומחז, הוסרט לקולנוע ולטלוויזיה והופק בתיאטראות ברחבי העולם. היומן משקף את נפשה של נערה מתבגרת צעיר ורגישה, את אומץ רוחה, את יחסיה עם בני-אדם, את תקוותיה ושאיפותיה לעתיד ואת אהבתה למין האנושי.

 

לקריאה נוספת באתר יד ושם:
ערכי לקסיקון נוספים בנושא הצלה
המוזיאון החדש – התנגדות והצלה
תערוכה מקוונת – הצלת יהודים בידי יהודים


ביבליוגרפיה:
כותר: פרנק, אנה (1945-1929)
שם ספר: האנציקלופדיה של השואה
עורך הספר: גוטמן, ישראל
תאריך: 1990
הוצאה לאור : יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה; ספרית פועלים
הערות: 1. כרך א: א-ב
2. כרך ב: ג-ז
3. כרך ג: ח-מ
4. כרך ד: נ-צ
5. כרך ה: ק-ת
הערות לפריט זה: 1. מחברים: ליוויה רוטקירכן ויוקה קניסמאיר.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית