מאגר מידע | חזרה3 | הדפסה

עמוד הבית > מדעי הרוח > מאגר מידע > שואה > גטו ובידוד > מזרח אירופה
פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.

מבעיות חינוך בתנועת-נוער בגטו ורשה

מתוך העיתון המחתרתי של הנוער הגורדונאי בגטו ורשה "דבר הצעירים", יוני 1941.

…התנועה יש לפניה עתה משימות למלא אותן הרבה יותר ממה שהיו לה לפני המלחמה. בשכבת המתעוררים נגלה עתה הצורך לנהל מפעל של עזרה עצמית בשביל החברים הזקוקים. העזרה העצמית הזאת אפשר שיהיו לה שתי פנים, לפי יכולתו של ה"קן", ולפי התנאים האובייקטיביים: או שתהווה אך ורק גורם חינוכי, או שתצמח ממנה גם המזיגה המוצלחת בין הגורם החינוכי ובין התא הכללי, שיהיה באמת מסוגל לספק את צורכיהם החומריים של החברים. גם במקרה הראשון וגם במקרה השני היא עתידה למלא את הייעוד הנשגב של בית היוצר לעתידו של רוח הנוער היהודי. אין חינוך חברתי, שהוא מבוסס על גורם אחד בלבד: המחנך חייב למצוא כאן את הסינתיזה המדויקת, הדרושה לו.

אולם עם הגשמת התביעות הללו אין מסתיים עדיין תפקידו של המחנך. מלבד המשימות החינוכיות, שיש למלאותן מתוך נקודת ראות של צורכי הנוער עצמו, קיימת בעיית קיום האומה. בזמנים הללו, שמציין אותם אובדן גמור של רוח-הלחימה של הציבור היהודי, עת הטרור של הכובש שבר את כל יכולת ההתנגדות הנפשית – בלי לדבר עוד על התנגדות במובן הגופני, - צריך הנוער המתבגר להוות את המעוז והמבצר לרוח החופש היהודית. צו השעה הוא להפיץ בין ההמונים ההודיים את האמונה בנצחיותו ובתכליתיותו של קיומנו. הנוער שלנו, המתרכז בשכבת המתעוררים והמגשימים, צריך אפוא ליצור קנים ותאים של התנגדות נפשית, שיעוררו בהמונים היהודיים את האמונה בעתיד טוב-יותר ואת הרצון להוסיף ולהתקיים. המלחמה בפסימיזם המתפשט ובהלך-הרוח המדוכדך – הנה, זהו אחד מן התפקידים החשובים ביותר של הבוגרים, שהם צריכים למלא במסגרת הכללית של הציבור היהודי. אף הם עצמם, לאחר שישמרו בליבם את האמונה בעתיד קיומו של הכלל היהודי, חייבים להיות מוכנים גם למעשה, שתדרוש מהם המציאות בארץ לאחר המלחמה…

כך אפוא מתברר בירור גמור, כי כוונותיה ודרישותיה של תנועת-הנוער המחנכת, וכן תכנית הפעולות שתוכננה בזמנים שלפני המלחמה, לא הפסידו כלום מערכן. אם בשנים שלפני המלחמה החינוך התנועתי עמד בסימן המפעל החלוצי בארץ-ישראל, הרי בזמן זה יש להדגיש, כי בחינוכו של הנוער אנו חייבים ליצור מזיגה בין תביעותיה של ההגשמה החלוצית בארץ-ישראל ובין הצורך לפעול במקום, במטרה שנוכל לעמוד ולהתקיים ולהישאר בחיים. כך התרחב הרבה גם היקפו של החינוך. אין אנו יכולים אפוא לחסר ולא-כלום מן התכניות החינוכיות של השנים הקודמות, אלא אנו חייבים להוסיף עוד את הסיסמה של חיוב החיים בזמן הזה. שכן לא נצליח לעצב את עתידם של חיינו, אם לא נצליח לשמור על עמדות הנוער בתקופה הזאת. במידה שווה חייבים אנחנו לדאוג לחייו החומריים, כמו גם ליצירת תנאים מקדימים להתפתחותו הנפשית המתמדת.

לקריאה נוספת:
ורשה
מעדותה של רובין רחל על החיים בגטו ורשה
עיתונות המחתרת בגטו ורשה אודות חיסול מחנות העבודה במחוז ורשה

באתר יד ושם:
מקורות רשמיים נוספים בנושא גטו ובידוד
חומרי עזר לכתיבת עבודות חקר בנושא גטו ובידוד
מבחר חומרים בנושא גטו ובידוד

 

ביבליוגרפיה:
כותר: מבעיות חינוך בתנועת-נוער בגטו ורשה
שם ספר: השואה בתיעוד : מבחר תעודות על חורבן יהודי גרמניה ואוסטריה פולין וברית המועצות.
עורכי הספר: ארד, יצחק ; גוטמן, ישראל ; מרגליות, אברהם
תאריך: תשל"ח
הוצאה לאור : יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה
בעלי זכויות: יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה
הערות לפריט זה:

1. תעודה מספר 86.