מאגר מידע | חזרה3 | הדפסה

עמוד הבית > מדעי הרוח > מאגר מידע > אידיאולוגיות, תנועות וזרמים > לאומיות ומאבקים לאומיים

הארגון IRA הוא "הצבא הרפובליקני האירי", המוביל בארגוני הטרור שלחמו בצפון אירלנד נגד השלטון הבריטי. הארגון הוקם בשנת 1969 במטרה לשחרר את צפון אירלנד משלטון הבריטים ולאחדה עם חלקה האחר של אירלנד. בכך הוא המשיך את פעולתם של ארגונים קודמים, כחלק ממלחמת העצמאות של תושבי אירלנד הקתולים נגד הבריטים, ששלטו על האי, ונגד המתיישבים הפרוטסטנטים, שהבריטים הביאו לאזור.

הסיסמה: "הסלמה, הסלמה ועוד הסלמה"

הסיסמה שמתארת את פעולתם הטרוריסטית, הייתה: "הסלמה, הסלמה ועוד הסלמה". כוונת הארגון הייתה להפעיל כוח אדיר באופן מתמשך, כדי לגרום לנפגעים רבים. לפי תכניתם, מצב זה יגרום ללחץ ציבורי על הממשל הבריטי לסגת מצפון אירלנד.

כישלון השיחות על הפסקת אש

חברי ארגון הטרור ציפו לניצחון מהיר, אך התקפות הטרור שביצעו, נתקלו בהתנגדות חזקה הן של הצבא הבריטי והן של הקתולים באירלנד. שני הצדדים לא הצליחו להביס זה את זה. כמה פעמים נפגשו משלחות של IRA ונציגים בריטיים לשיחות על הפסקת אש, שבהן דרשו האירים נסיגה מלאה של הצבא הבריטי ושחרור אסירים פוליטיים. אך מכיוון שדרישות אלה לא נענו, והפסקות האש נוצלו על-ידי הבריטים להחלשת הארגון – חזר הארגון לפעילות האלימה.

המפנה

בתחילת שנות ה-80 הבינו חברי הארגון שניצחון מהיר באמצעות טרור בלבד אינו אפשרי, ולכן הם החליטו לשנות אסטרטגיה: הארגון חילק את עצמו לתאים קטנים, הערוכים למלחמת התשה ארוכה, שמטרתה לגרום אבדות רבות, הפסדים כלכליים ואנרכיה. הכוונה הייתה שכל אלה יגרמו ללחץ של דעת הקהל הבריטית לסגת מאירלנד. ובינתיים הגיעו לצפון אירלנד משלוחי נשק רבים. חלק גדול מהם הגיעו מידיו של שליט לוב, קָדָאפִי.

ושוב: הסלמה וגם התחלת פעילות פוליטית

שוב שאף הארגון IRA לייצר הסלמה, אולם הצלחתו הייתה מוגבלת. במקביל הוא החל בפעילות פוליטית דרך המפלגה "שִיין פֵיין". פעילות פוליטית נוספת, שזכתה לתשומת לב רבה, הייתה שביתת רעב ארוכה של 7 אסירים חברי הארגון, אשר הרעיבו את עצמם למוות. שביתת הרעב עוררה תמיכה רבה בשאיפות של הארגון.

השפעת הפעילות הפוליטית על פעילות הטרור

פעילות הטרור דעכה עם התחזקות כוחה של המפלגה הפוליטית, ובתחילת שנות ה-90 החל משא ומתן לסיום הסכסוך. בשנת 1994 הכריז הארגון IRA על הפסקת אש, אך היא נשברה בין השנים 1995–1997, מכיוון שהארגון לא היה מרוצה מהתקדמות המו"מ.

בשנת 1998 נחתם הסכם בלפסט. ההסכם זכה לתמיכה רחבה בשני משאלי-עם שונים – גם בבריטניה וגם בצפון אירלנד. התקפת הטרור האחרונה שביצע הארגון, הייתה בשנת 2002. ביולי 2005, כחלק מתהליך שהביאו הסכמי השלום בין הצדדים, הכריז הארגון כי הוא נוטש את דרך האלימות ויקדם את מטרותיו באמצעים פוליטיים ודמוקרטיים בלבד. כמו כן, הוא אסר על חבריו לעסוק בכל פעילות אחרת.

 

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: הצבא הרפובליקני האירי
מחבר: רחמים, נעם
שם פרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.