מאגר מידע | חזרה3 | הדפסה

עמוד הבית > מדעי הרוח > מאגר מידע > ההיסטוריה של מדינת ישראל

פרשת העסק הביש עמדה על סדר היום הציבורי במשך שנים רבות והביאה למשברים פוליטיים.
תחילתה בשיחות שהתנהלו בין מצרים לבריטניה על פינוי הצבא הבריטי מתעלת סואץ, מהלך שגרם לדאגה בישראל. מודיעין צה"ל העלה רעיון לחבל באופן מכוון במתקנים ובמבנים מערביים במצרים, כדי לערער את האמון של מדינות המערב במצרים. לצורך ביצוע פעולות החבלה גייס המודיעין הישראלי חוליה מקומית מצרית, אך 13 חבריה נלכדו לאחר שאחד מהם נתפס בדרכו לביצוע פיגוע. על חברי החוליה הוטלו עונשי מאסר כבדים, ושניים מהם נדונו למוות.

הצנזורה אסרה על פרסום פרטי "הפרשה", ולאחר שנים נודע כי מפעילי החוליה היו קציני צה"ל בכירים, וכי הדרג המדיני לא היה מעורב. השאלה הנוקבת הייתה "מי נתן את ההוראה"? פנחס לבון, שר הביטחון דאז, התפטר מתפקידו, וכמוהו "הקצין הבכיר" בנימין ג'יבלי. לימים, בשנת 1960, הועלתה הפרשה מחדש.

ארועים נוספים בשנה זו:
* בינואר 1954 הציג משה שרת את ממשלתו החדשה, ששירתה עד יולי 1955. אז חזר בן-גוריון לשמש כראש הממשלה, ומשה שרת המשיך בתפקיד שר החוץ.
* ב-29 בספטמבר, בהוראת הרמטכ"ל משה דיין, הגיעה האנייה בת-גלים לתעלת סואץ, ואנשי צוותה נעצרו. הייתה בכך הפרה של הסכמי שביתת הנשק. אחרי שלושה חדשים בכלא המצרי שוחרר הצוות. המצרים המשיכו לחסום את תעלת סואץ לשיט ישראלי.

ביבליוגרפיה:
כותר: 1954 : הפרשה
מחבר: רפל, יואל
שם ספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה ; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור : מקסם