מחבר:
עשהאל אבלמן
מילות המפתח: גירוש ספרד, זיכרון קולקטיבי, היסטוריה של עם ישראל
בספרי ההיסטוריה שנכתבו לאחר גירוש ספרד מתוארים תולדות העם היהודי כרצף של פורענויות ויגון. לדעת הכותב לתפיסה זו הובילו שלושה מאפיינים: ראיית ההיסטוריה היהודית כהיסטוריה פסיבית של עם שחי בגלות, הפער בין תודעת העם הנבחר למציאות הגלות והכאב על המציאות הקשה. דוגמה לתפיסה זו קיימת בספרים 'עמק הבכא' ו'שבט יהודה'. /למידע מלא...
קהל יעד: תיכון ומעלה תאריך: מרחשון- אוקטובר, תשע"א 2010 שפה: עברית
מחבר:
עמוס עוז
מילות המפתח: סופרים, היסטוריונים, היסטוריוגרפיה
מאמר הבוחן את ההבדל בין דעה לעובדה ובין טקטס ספרותי לטקטס היסטורי. לדעת עמוס עוז גם ההיסטוריון וגם הסופר עוסקים במעשים, בעובדות, ובקשרים האפשריים שבין מעשה למעשה ובין עובדה לעובדה. שניהם היו רוצים שהקשרים שהם קושרים יהיו מעניינים, ואם אפשר – גם מקוריים לשם כך שניהם עורכים סלקציה של הפרטים, ארגונם ועריכתם בסדר מסוים ומכוון.
/למידע מלא...
מחבר:
יחיעם ויץ
מילות המפתח: היסטוריה של מדינת ישראל. עשור ראשון
המאמר דן בשאלה מתי מסתיימת תקופת 'ראשית המדינה' תוך הבאת דוגמאות למספר אירועים שניתן לראותם כסופו של עידן, למשל התפטרות בן-גוריון מראשות הממשלה ביוני 1963, מלחמת סיני, פרשת לבון, ומשפט אייכמן. מסקנתו של פרופ' וייץ היא שהשנים 1960-1961 הן שנות המעבר מהעידן הראשון, הבראשיתי וההיולי של המדינה לעידן השני, שהיה יותר בוגר, ספקני וביקורתי.
/למידע מלא...
קהל יעד: תיכון ומעלה תאריך: תשנ"ח - 1997 שפה: עברית
מחבר:
יונתן דקל-חן
מילות המפתח: אוקראינה, קרים, טריטוריאליזם יהודי, היסטוריוגרפיה יהודית
בחצי-האי קרים ובדרום אוקראינה התפתח בין השנים 1941-1923 מפעל של התיישבות חקלאית יהודית, שבו לקחו חלק עשרות אלפי יהודים. המאמר מתאר את התמיכה של ארגון האגרו-ג'וינט בהתיישבות ובוחן את הסיבות לכך שהמפעל הזה לא זכה למקום הראוי לו בהיסטוריוגרפיה היהודית.
/למידע מלא...