מאגר מידע
מאגר מידע > שואה > גרמניה הנאצית והיהודים 1933-1939

עליית הנוער

יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורהספרית פועלים
פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.

מפעל הצלה וחינוך של נוער וילדים מגרמניה, ולאחר מכן גם מארצות אחרות. את הרעיון לארגן עליית נוער העלתה לראשונה רֹחָה פריאר ב-1932, על רקע מצוקת נוער יהודי בגרמניה שנפלט ממקומות עבודה. כוונתה היתה לרכז נוער זה, להעלותו לארץ, ולהעניק לו חינוך והכשרה מקצועית חקלאית במסגרת ההתיישבות העובדת, בעיקר בקיבוצים.

תחילה הופעל ארגון עליית הנוער באמצעות האגודה 'עזרה לנוער יהודי' וה'וועד לשיתוף-פעולה בעליית ילדים ונוער'. אחרי עליית הנאצים לשלטון בגרמניה הוקמה במסגרת הסוכנות היהודית בירושלים 'לשכה לעליית הנוער'. בראש הלשכה הועמדה הנריאטה סולד, מייסדת ארגון 'הדסה' בארצות-הברית. הארגון נשא בעיקר העול הכספי של מפעל עליית הנוער.

ב-19 בפברואר 1934 עלתה לארץ חברת הנוער הראשונה מגרמניה, ברשיונות עלייה שהושגו לצורך זה מממשלת המנדט. תאריך זה נקבע רשמית לראשית מפעל עליית הנוער בארץ.

מעליית הנאצים לשלטון בגרמניה ועד גמר קליטתם של 'שארית הפלטה' אחרי מלחמת-העולם השנייה עלו לארץ והתחנכו במסגרת עליית הנוער 30,353 בני נוער וילדים. מתוך מספר זה עלו 5,012 בני נוער עד פרוץ המלחמה (1934-1939) ו-15,999 – אחרי המלחמה (1945-1948). מספרים אלה מציבים את עליית הנוער בראש מפעלי הצלת ילדים ונוער בתקופת השואה.

מ-1948 קלטה עליית הנוער בעיקר ילדים ונוער מארצות אפריקה ואסיה וכן נוער ארץ-ישראלי. תקופה זו אינה בגדר דיוננו.

בתנועות הקיבוציות הוקמו מסגרות נוער ובהן שולבו לימודים עם עבודה. לטיפול בנוער, שהגיע מארצות שונות בלי ידיעת השפה העברית וללא משפחות, הוכשרו מדריכים. מוסד עליית הנוער, שהתרחב והתמסד, יצר כלים לקליטה, לפיקוח ולסיוע לקבוצות נוער שהוקמו בקיבוצים ובמקומות מיוחדים רבים. חלק מבני הנוער נשלח למושבים, ושם נקלטו במשפחות מאמצות. שיעור הנשארים במושבים אחרי התבגרם היה גבוה מאוד.

עם החמרת מצבם של יהודי גרמניה גדל מספר הפונים להתקבל לעליית הנוער. במיוחד אחרי 'ליל הבדולח' ב-1938. בגרמניה הוקמו אז מסגרות ארגוניות-חינוכיות שונות לנוער, כגון 'בית-הספר של הנוער העולה'. זאת, נוסף על קיבוצי ההכשרה שכבר היו קיימים מטעם 'החלוץ' ו'ברית חלוצים דתיים' (בח"ד), וכן מסגרות 'הכשרת בינוניים' (בני 14-15), של תנועות הנוער החלוציות השונות. חלק מבני הנוער הופנו בצורות ארגוניות שונות, ובכלל זה קיבוצי הכשרה, למקומות מעבר בארצות השכנות – בבריטניה, בהולנד ובשוודיה.

אחרי פרוץ המלחמה השתמשה עליית הנוער בכל האפשרויות והדרכים שעלו בידיה כדי להעלות את בני הנוער שהושגו בשבילם רשיונות עלייה ושתהליך עלייתם הופסק מחמת נסיבות הזמן. נעשו גם מאמצים להפשיר רשיונות עלייה שהוקפאו, בנציגויות בריטניה ברייך הגדול – גרמניה, אוסטריה וצ'כיה.

בשנות המלחמה לחצה עליית הנוער בלי הרף על ממשלת המנדט לקבל מכסות מוגדלות של רשיונות עלייה, והעבירה את הרשיונות שקיבלה, דרך הלשכה המרכזית בז'נבה או דרך משרדים ארץ-ישראליים של הסוכנות, לארצות שמהן עדיין היה אפשר להעלות קבוצות נוער. כך הועברו רשיונות עלייה והועלו בני נוער מרומניה, מאיטליה, משוודיה, מדנמרק, מיוגוסלביה, מבולגריה, מהונגריה, מתורכיה ומקפריסין. פרשות העלייה הנודעות ביותר הן של 'ילדי טהרן' ושל 'ילדי טרנסניסטריה'.

במהלך המלחמה סייעו מדריכי עליית הנוער שנשלחו לאירופה בארגון בתי-הילדים והנוער שהוקמו במחנות שארית הפליטה באירופה ובניהול הפדגוגי של אותם מוסדות. שלוחה מיוחדת של עליית הנוער פעלה במחנות הגירוש בקפריסין (ראה גרוש קפריסין).

מפעל הקליטה, החינוך וההכשרה המקצועית של הילדים ובני הנוער, שהועלו במסגרת עליית הנוער, נשען על שלושה יסודות:

א. היסוד האידיאולוגי, דהיינו, חינוך בני הנוער לחיי הארץ, חיי עבודה והתיישבות, חיי חברה ותרבות במסגרת ההתיישבות השיתופית;
ב. היסוד הכלכלי, שבהתקשרות חברות עליית הנוער עם התנועות הקיבוציות לתועלתם ההדדית של שני הצדדים;
ג. היסוד החינוכי, באמצעות שלושה גורמים חינוכיים: 'היישוב המחנך', ה'חברה', ה'עבודה'.

מטרות עליית הנוער ושיטותיה נשארו קבועות למרות הגיוון הרב במוצא ובהשכלה של בני הנוער העולים מאז ראשית המפעל בגרמניה ועד עליית 'שארית הפליטה'.

לקריאה נוספת:
דפוסי ההגירה של יהודי גרמניה 1938-1933
עליית הנוער ותנועות הנוער בגרמניה בשנות ה - 30'
מעדותו של דן כרמל על ההגירה מאוסטריה בעזרת תנועות נוער

באתר יד ושם:
המוזיאון החדש – גרמניה הנאצית והיהודים 33-39
ערכי לקסיקון נוספים בנושא גרמניה הנאצית והיהודים 1933-1939
מבחר חומרים בנושא גרמניה הנאצית והיהודים 1933-1939


ביבליוגרפיה:
כותר: עליית הנוער
שם ספר: האנציקלופדיה של השואה
עורך הספר: גוטמן, ישראל
תאריך: 1990
הוצאה לאור : יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה; ספרית פועלים
הערות: 1. כרך א: א-ב
2. כרך ב: ג-ז
3. כרך ג: ח-מ
4. כרך ד: נ-צ
5. כרך ה: ק-ת
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית