מאגר מידע


מאגר מידע > ההיסטוריה של מדינת ישראל > כלכלה, חברה ותרבות

כלכלת ישראל : מבוא | מחבר: דן גלעדי

ישראל. משרד החינוך. שרות הפרסומים. מרכז ההסברה

בתחילת 1997 קרו כמה אירועים, שניתן לראות בהם הוכחה להתקדמותה המהירה של הכלכלה הישראלית. בפרסומים של מוסדות האו"ם, דורגה ישראל כ"מדינה מפותחת" - ולא עוד "כמדינה מתפתחת" כפי שנחשבה עד אז. בכך היתה ישראל לאחת משתי המדינות הראשונות מבין כל 120 המדינות "הצעירות" (נוסדו לאחר הקמת האו"ם), שזכו לתואר זה (השנייה סינגפור). ואמנם, לפי המדד המקובל להשוואה בין המדינות - תמ"ג לנפש(1), קרובה מאד ישראל למדינות אירופה המפותחות, כמו איטליה ובריטניה.

גם על פי חישוב חדש שנעשה ע"י "מינהל הפיתוח" של האו"ם, והנקרא "מדד הפיתוח האנושי"(2) ישראל תופסת את המקום ה- 21 מבין 173 מדינות. יתר על כן, לפי מדדים כמו קצב גידולו הממוצע של התמ"ג לנפש (בשנים 1995-1993) או קצב הגידול של הייצור התעשייתי - תפסה ישראל את אחד המקומות הראשונים בעולם.

לישראל מגיעים נציגים רשמיים ממדינות כמו סין, יפן והודו במטרה לקשור קשרים כלכליים בעלי היקף נכבד, תופעה שלא נראתה ריאלית בעשורים הקודמים, אשר בהם היינו מוחרמים על ידי רוב ארצות אסיה, אפריקה ומזרח-אירופה. לדוגמא, סגן ראש ממשלת סין הכריז בביקורו בירושלים, בפברואר 1997, כי בכוונת ארצו להדק את הסכמי הסחר עם ישראל, חברות ישראליות מגייסות הלוואות רציניות בשוק הכספים של טוקיו. קונצרנים ענקיים בין-לאומיים (כמו נסטלה השוויצרית, ג'נרלי האיטלקית וחברת ההשקעות מריל-לינץ' מארה"ב) רכשו נתחים נכבדים או שליטה בחברות ישראליות.

נתאר להלן את שלבי ההתפתחות הכלכלית, שאופיינה בתמורות, לעתים חריפות, לעתים מתונות, בין זינוקים כלפי מעלה לבין נסיגות זמניות. אפשר לומר, כי בראייה כוללת ובפרספקטיבה של 50 שנה, מתבלט הכיוון לקראת כלכלה מפותחת, המתלבטת עדיין בכמה בעיות קשות.


  1. תמ"ג - תוצר מקומי גולמי - סך כל הסחורות והשירותים הנוצרים במשק (כולל אלה הנוצרים ע"י תושבי חוץ, כמו חברות זרות). מונח זה מהווה בסיס להשוואה בין מדינות, כאשר מחלקים את סך התמ"ג למספר האנשים באותה מדינה. לעומת התמ"ג, כולל התל"ג - תוצר לאומי גולמי - את הפעילות הכלכלית של אזרחי המדינה בלבד, כולל הכנסות מפעילות כלכלית של ישראלים בחו"ל. רוב הנתונים בחוברת מתייחסים לתל"ג, על פי המצוי במקורות הספרותיים.

  2. "מדד הפתוח האנושי" משלב נתונים כלכליים בסיסיים, כמו הכנסה ריאלית לנפש, עם נתונים חשובים כלליים, כמו תוחלת חיים ורמת חינוך.



לסעיפים אחרים מפרק: "ההתפתחות הכלכלית -סקירה היסטורית"
מבוא
הכלכלה עם קום המדינה
שנים ראשונות: 1951-1941
המדיניות הכלכלית החדשה: 1953-1952 (מיתון ראשון)
צמיחה וגאות: 1965-1954
מיתון שני: 1967-1965
גאות שנייה: 1972-1968
קיפאון ואינפלציה גואה: 1984-1973
טיפול בהלם - הייצוב והצלחתו: 1989-1985
עלייה גדולה, חידוש הצמיחה המהירה וסימני האטה: 1997-1990


ביבליוגרפיה:
כותר: כלכלת ישראל : מבוא
שם ספר: כלכלת ישראל : התפתחות, מאפיינים, מדיניות
מחבר: גלעדי, דן
עורך הספר: אופז, חיים
תאריך: 1998
הוצאה לאור : ישראל. משרד החינוך. שרות הפרסומים. מרכז ההסברה
הערות: 1. הספר מוקדש לזכרו של מיכאל ברונו.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית