מחברת:
אורלי אילני
מילות המפתח: מלחמת העולם הראשונה
הסכמה שכללה את בריטניה צרפת ורוסיה ובה הוחלט על שיתוף פעולה בין שלוש המדינות. היה זה אחד הצעדים ששינו את המפה הפוליטית באירופה ערב מלחמת העולם הראשונה.
/למידע מלא...
מחבר:
משה צימרמן
מילות המפתח: אנדרטאות זיכרון, מלחמת העולם הראשונה, נאציזם, זיכרון קולקטיבי
לאנדרטאות לזכר הנופלים יש תפקיד בעיצוב הזיכרון הקולקטיבי. במאמר ניתוח אנדרטאות שהוקמו לאחר מלחמת העולם הראשונה ובהן כאלה שייצגו גישה אנטי מלחמתית. בתקופת המשטר הנאצי סולקו מצבות זיכרון לנופלים שייצגו גישה זו, לדוגמה פסליו של ברלך. /למידע מלא...
מחבר:
ג'ורג' מוסה
מילות המפתח: הנצחה, מלחמת העולם הראשונה, חיילים, בתי קברות, לאומיות
לבתי הקברות הצבאיים היה תפקיד בעיצוב התודעה הלאומית. המאמר בוחן את הזיקה שבין הנופלים במלחמת העולם הראשונה לבין התחייה הלאומית הגרמנית, את חילון המיתוס הנוצרי ואת דרך ההנצחה בבתי הקברות. המאמר משווה בין ההתייחסות לנופלים בגרמניה לבין ההתייחסות אליהם בצרפת.
/למידע מלא...
מחבר:
גיא מירון
מילות המפתח: ארגונים יהודיים, יהודי גרמניה, מלחמת העולם הראשונה, ארגונים ציוניים
מלחמת העולם הראשונה הביאה בחודשיה הראשונים לקונסנזוס בסיסי בין הארגונים היהודיים הגרמניים השונים על בסיס מחויבותם המשותפת לגרמניה. אבל התארכות המלחמה וגילויי האנטישמיות במהלכה הבליטו את הפערים האידיאולוגיים בין האגודה המרכזית להתאחדות הציונית.
/למידע מלא...
קהל יעד: תיכון,
תיכון ומעלה תאריך: 2006 שפה: עברית
מחבר:
שאול פרידלנדר
מילות המפתח: אנטישמיות, מלחמת העולם הראשונה
על המפנה הגורלי, שחל בתולדות האנטישמיות הגרמנית בשנים 1923-1917. המאמר מתאר את ההשפעה שהייתה למלחמת העולם הראשונה על התעוררות האנטישמיות בגרמניה ובוחן את טיעוני התעמולה האנטישמית. במאמר הסבר למיתוס "תקיעת הסכין בגב" ולרצח של ולטר ראתנאו.
/למידע מלא...
קהל יעד: תיכון,
תיכון ומעלה תאריך: 1971 שפה: עברית
מחבר:
זאב צחור
מילות המפתח: גדודים עבריים, מלחמת העולם הראשונה, פועלי ציון, הפועל הצעיר
ניתוח המחלוקת ביישוב היהודי בארץ ישראל בתקופת מלחמת העולם הראשונה על הגיוס לגדודים העבריים. פרופ' זאב צחור חולק על התפיסה המקובלת שלפיה הוויכוח תאם את החלוקה הפוליטית בין "פועלי ציון" התומכים לבין "הפועל הצעיר" המתנגדים. בקרב פועלי ציון היו חילוקי דעות שכמעט ויצרו קרע בינם לבין חברי ארגון "השומר" שתמכו בהתנדבות לגדוד. לטענת צחור מפלגת "הפועל הצעיר" לא הביעה התנגדות עקרונית להתנדבות לגדוד העברי אלא ביקשה להמתין עד לבירור עמדתה של התנועה הציונית.
/למידע מלא...
קהל יעד: תיכון,
תיכון ומעלה תאריך: אדר, תשל"ז שפה: עברית