|
החקירה |
בקיץ 1632, זמן קצר לאחר שגלילאו פרסם את ספרו "הדיאלוג - אודות שתי מערכות העולם הראשיות", הצטברו תלונות רבות נגד הספר ברומא.
בעקבות תלונות אלה הורה האפיפיור - אורבנוס ה-8 להפסיק את הדפסת הספר ולפתוח בחקירה של מחברו.
גלילאו לא היה אדם רגיל. הוא היה מדען מפורסם והיו לו תומכים רבים בצמרת הכנסייה ובקרב אנשי מפתח חילוניים. אורבנוס עצמו העניק לו בעבר את התואר: "בן אהוב של האפיפיור".
האפיפיור מינה ועדה מיוחדת של חשמנים בכדי לבדוק האם ההאשמות נגד גלילאו מחייבות חקירה של האינקויזיציה. ועדות אלה היו נדירות ביותר ועסקו רק בנושאים רגישים במיוחד.
|
מה היו מסקנות הוועדה? |
בספטמבר אותה שנה קיימה הוועדה המיוחדת חמש ישיבות היא מצאה בספר שלוש בעיות מרכזיות:
- גלילאו לא מילא אחר הוראות הצנזורה של הכנסייה. ההקדמה שהוסיף גלילאו לספר, כפי שדרש הצנזור הכנסייתי, הובאה בדפוס שונה ומסקנת הסיכום לא טופלה כראוי. הטענות שהוצגו בהקדמה ובסיום מנותקות מהספר.
- גלילאו הגן בספר על התיאוריה של קופרניקוס כאילו הייתה תיאוריה אמיתית ולא כסדרת השערות. כך בהתייחסותו לתנועת כדור הארץ, אף שידוע כתבי הקודש ופרשנות הכנסייה שהארץ אינה נעה.
- בארכיון הכנסייה נמצא מסמך לא חתום שלפיו נאסר על גלילאו אישית לא רק להחזיק ולהגן על התיאוריה ההליוצנטרית, אלא אף ללמד אותה .דבר שהוא עושה באופן ברור ביותר בספר "הדיאלוג".
|
כיצד התנהלה החקירה על ידי האינקויזיציה? |
בעקבות דוח הוועדה המיוחדת, העביר האפיפיור את חקירת הפרשה לאינקויזיציה. בשלב זה ניהלה דוכסות טוסקנה מגעים עם הכנסייה כדי להביא לסיום הפרשה. גלילאו היה בן חסותו של הדוכס הגדול מטוסקנה לבית מדיצי. לדוכס זה אף הקדיש גלילאו את "הדיאלוג". כל פגיעה בגלילאו הייתה, איפוא, גם פגיעה בדוכסות טוסקנה. במהלך סתיו 1632 נדונה האפשרות לערוך את המשפט בפירנצה ולא ברומא. אך למרות המאמץ הטוסקני וכן חוות דעת רפואית על מצב בריאותו הקשה של גלילאו, שהיה אז בן 69, עמדה הכנסייה על בואו של גלילאו לרומא.
האפיפיור, שבעבר תמך בגלילאו, ראה במעשיו פגיעה אישית ולא הסכים להקל על בן חסותו.
בינואר 1933 עזב גלילאו את פירנצה ולאחר שבועיים הגיע לרומא והשתכן בבית השגריר הטוסקני ,שם הוטל עליו מעצר בית.
ב-12 באפריל נלקח לחקירה הראשונה -
בחקירה זו השיב גלילאו לטענה החמורה ביותר נגדו - המסמך הטוען כי החשמן בלרמין אסר עליו ללמד את התיאוריה של קופרניקוס. כנגד מסמך זה הציג גלילאו מסמך חתום על ידי בלרמין המאשר שגלילאו יודע את האיסור הכללי ואינו מזכיר בו איסור ללמד את התיאוריה. גלילאו אף טען כי בדיאלוג לא רצה להחזיק או להגן על התיאוריה ההליוצנטרית.
תשובת גלילאו הפתיעה את האינקויזיטורים, שלא ידעו על האישור החתום מבלרמין. נקבעה הפסקה בחקירה ונוהלו מגעים מחוץ לבית המשפט. במה שדומה ל"עסקת טיעון" בימינו הואשם גלילאו בהאשמה הקלה יותר - הגנה על התיאוריה ההליוצנטרית בניגוד לצו מפורש של הכנסייה.
הדיאלוג נמסר לשלושה יועצים שונים לבדיקה - האם יש בו טענה לפיה כדור הארץ נע או הגנה על טענה כזו. שלושתם סברו כי הספר מגן על התיאוריה ההליוצנטרית ואף מתקרב להחזיק בה (חוות דעת זו מקובלת כיום על רוב ההיסטוריונים).
מצויידים בחוות דעת זו פנו ניציגי האינקויזיציה אל גלילאו על מנת שיודה באשמה. לאחר ימים מספר ב-30 באפריל הופיע גלילאו לפני החוקרים והודה באשמה.
הוא הצהיר כי לאחר שלוש שנים קרא שוב את ספרו ומצא בו להפתעתו הגנה על התיאוריה ההליוצנטרית. אף שלא התכוון לכך גלילאו תרץ את ההגנה ביהירותו ובנסיונו לכתוב דיאלוג בצורה משכנעת על ידי חיזוק טיעונים שגויים על כך הביע חרטה וצער.
לאחר הצהרה זו, נלקח גלילאו לחקירה נוספת בה נשאל על כוונותיו בעת כתיבת הדיאלוג והאם דגל בתיאורה לפיה - השמש נחה והארץ מסתובבת, לאחר שהוטל עליה איסור. לשאלות אלה ענה גלילאו בשלילה וטען כי כוונותיו היו טהורות.
ההכרעה במשפט רגיש זה הייתה זקוקה לאישור האפיפיור, אורבנוס ה-8 חשד במניעיו של גלילאו ודרש לחקור אותו שוב. בחקירה זו חזר גלילאו על גרסתו. האפיפיור דרש בנוסף להתכחשות פומבית של גלילאו לתיאוריה ההליוצנטרית, להחרים את הדיאלוג.
|
מה היה פסק הדין? |
ב-21 ביוני ניתן פסק הדין במשפט והפתיע בחומרתו.
למרות ההודעה באשמה הפחותה של ההגנה על
התיאוריה ההליוצנטרית, מצא חבר השופטים את גלילאו אשם בחשד במינות. מונח שפירושו בנסיבות הזמן ההוא היה עבירה של ממש. זאת בשל החזקה ואמונה בדוקטרינה שגוייה, הסותרת את כתבי הקודש - שהשמש היא מרכז העולם ואינה נעה ממזרח למערב והארץ נעה ואינה מרכז העולם.
בנוסף הואשם גלילאו בהטעיית הצנזורים בכך שלא דווח להם על ההתיעצויות שבהן היה מעורב בשנים 1616-1615.
גם גזר הדין היה קשה:
גלילאו נדון למאסר בלתי מוגבל בזמן, לכפירה פומבית בדוקטרינה האמורה ואסור פרסום "הדיאלוג".
על פסק הדין חתמו רק שבעה מתוך עשרת השופטים.
גלילאו לא נלקח למאסר במרתפי האינקויזיציה הוא חי בבית השגריר הטוסקני ברומא במשך זמן מה ואחר חזר לביתו שם חי עד מותו.
קראו עוד:
גלילאו גלילאי (1564- 1642)
אירועים מרכזיים בחיי גלילאו
הדיאלוג אודות שתי מערכות העולם הראשיות התלמאית והקופרניקאית
כתיבת ופרסום - "הדיאלוג אודות שתי מערכות העולם הראשיות"