מאגר מידע
מאגר מידע

הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: נושאי עבודות הדוקטורט | מחבר: יואב גלבר

הפריחה הזו בהוראה אינה מספקת את כולם. פרופ' שלמה זנד מאוניברסיטת תל-אביב קובל על קיפאון בנושאי המחקר ובפרדיגמות שלו, שאינם מבטאים את השינויים שהתחוללו בהיסטוריוגרפיה המערבית, ועל העדרם של מורים ערבים- ישראלים מן החוגים ההיסטוריים באוניברסיטאות - העדר המונע מחקר משותף להם ולעמיתים יהודים. כרגיל אצל זנד, הקביעה היא התרשמותית ולא מדויקת. מורים ערבים ודרוזים נקלטו ומלמדים בחוגים ההיסטוריים באוניברסיטאות ובמכללות (בוטרוס אבו-מאנה, קייס פירו, חסן חליילה ומחמוד יזבק בחיפה, מוסטפה כבהא באוניברסיטה הפתוחה, עדל מאנה בבית ברל ומוסטפה עבאסי בצפת הם רק חלק מן הרשימה). שני הראשונים גם הדריכו לא מעט דוקטורנטים — ערבים, דרוזים ויהודים, ויזבק נבחר לאחרונה לראש האגודה המזרחנית הישראלית.

גיוון הנושאים מוצא את ביטויו גם בהתפלגות עבודות הדוקטורט ועבודות הגמר למ"א. זנד אמנם טוען כי בתחום לימודי ההיסטוריה היהודית והישראלית "לא הסתמנה עדיין כל תמורה רצינית, וצביונן של עבודות המ"א והדוקטורט כמעט ולא השתנה: הן המשיכו... לשמר את הפרדיגמות והמנגנונים המושגיים הישנים", אך גם טענתו זו היא התרשמותית ואינה עומדת במבחן ביקורתי.7 ניתוח מסד הנתונים של עבודות המ"א והדוקטורט שנכתבו בשנים האחרונות באוניברסיטאות הישראליות בתחום תולדות הציונות, היישוב ומדינת ישראל מלמד על שינויים משמעותיים בנושאים המועדפים וממילא בגישה המתודולוגית אליהם. ההסבר הפסאודו -מרקסיסטי של זנד כאילו העדר השינוי נובע מכך שהמימון האקדמי שיך להיות מנותב בנדיבות רבה למחלקות להיסטוריה יהודית נשמע מגוחך למי שמכיר מקרוב את העוני הכרוני של המחלקות האלו ואת הקושי לגייס כספים למדעי הרוח בכלל ולמה שנתפס כבעל גוון אידיאולוגי (כמו היסטוריה ציונית, יישובית וישראלית) במיוחד.

ההיסטוריוגרפיה הישראלית צועדת בבטחה בעקבות אחותה הבכירה המערבית, אף כי בפיגור של כמה עשרות שנים. עד סוף שנות החמישים, פחות מחמישית עבודות הדוקטור בהיסטוריה שנכתבו בארצות-הברית עסקו בהיסטוריה חברתית, תרבותית או אינטלקטואלית.בסוף שנות השבעים כבר נכתבו ארבעים אחוזים מן העבודות בתחומים אלה. באותו פרק זמן ירד חלקן היחסי של עבודות הדוקטור בהיסטוריה מדינית, דיפלומטית וקונסטיטוציונית ממחצית לפחות משליש.8

2004 שנים 1997 נכתבו באוניברסיטאות הישראליות 110 עבודות דוקטור שעניינן – תולדות היישוב, הציונות, מדינת ישראל והחברה הישראלית. ארבע מהן עסקו ביישוב הישן והחדש בשלהי התקופה העות'מאנית. ארבעים וארבע עסקו בתקופת המנדט (18 מתוכן "פלשו" גם לשנות המדינה הראשונות). שמונים עבודות עסקו בתולדות מדינת ישראל למן הקמתה ובחברה הישראלית ותרבותה (לרבות ה- 18 שמתחילות בתקופת המנדט ומסתיימות לאחר הקמת המדינה).

בחלוקה לתחומים, ההתפלגות בישראל דומה לזו שבארצות- הברית לפני שנות דור. קרוב למחצית העבודות ( 47% ) נכתבו בתחומי ההיסטוריה החברתית והתרבותית ובתחומים הקרובים אליהם כמו מגדר, תקשורת ואתנוגרפיה. כ-38% מהן נכתבו בתחומי ההיסטוריה המדינית-צבאית, הפוליטית והאידיאולוגית של היישוב והמדינה. כשבעה חוזים מן העבודות עסקו בנושאים גיאוגרפיים והתיישבותיים. שבע עבודות (6% ) נכתבו על התנועה הציונית בתפוצות, ושלוש עבודות (1.5%) הן בעלות אופי ביוגראפי.

לחלקים נוספים של המאמר:
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: תקציר
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: שינוי ערכים בחברה ותמורות בהיסטוריוגרפיה שלה
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: פריחת ההוראה והמחקר בתולדות הציונות והיישוב
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: נושאי עבודות הדוקטורט (פריט זה)
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: מעמדם של לימודי ההיסטוריה
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: מטרתה של הוראת ההיסטוריה בבתי הספר
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: מחלוקות בעולם על הוראת ההיסטוריה
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: הוויכוח בארצות- הברית על "הסטנדרטים החדשים" בהוראת ההיסטוריה
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: הוויכוח הציבורי בישראל על הוראת ההיסטוריה
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: תכניות הליבה להוראת היסטוריה והביקורת עליהן
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: מבוכות היסטוריות ואקטואליות
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: שינויים בהוראת ההיסטוריה בשנות התשעים
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: היסטוריה או ייצוגיה?
הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: מקום הפוסט-ציונות בישראל

הערות שוליים:

  1. זנד, 'הפוסט ציוני כסוכן זיכרון', עמ' 229
  2. הנתונים מתוך: Robert Darnton,'Intellectual and Cultural History', in Michael Kammen, (ed.),The Past Before Us: Contemporary Historical Writing in the United States,Cornell University Press, Ithaca 1980,p. 353

ביבליוגרפיה:
כותר: הוראת ההיסטוריה בישראל ובעולם: נושאי עבודות הדוקטורט
מחבר: גלבר, יואב
שם אתר: המכון לאסטרטגיה ציונית
בעלי זכויות: המכון לאסטרטגיה ציונית
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית